2015/05/01

Wegetariański burger z ciecierzycy

Burger, który można przygotować z rożnych, ulubionych warzyw: fasoli, soczewicy a nawet kaszy. Dodanie do nich tak zdrowych składników jak zmielony len lub otręby dodają im wartości odżywczej. Konsystencje burgerów również możemy zmienić na taką jaką lubimy, miksując dłużej lub krócej, uzyskując bardziej zmieloną masę lub z drobnymi lecz wyczuwalnymi kawałeczkami. Bardzo kolorowy dzięki dodaniu warzyw a przy tym niesamowicie smaczny burger. Proces przygotowania może wyglądać na zbyt złożony lecz zdecydowanie taki nie jest, a smak takiego burgera wynagradza włożony wysiłek. Pyszny i zdrowy, a do tego nie trzeba sobie go żałować. Można śmiało sięgnąć po dokładkę, bez wyrzutów sumienia :)


~Składniki~
  • 540 gr ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 4 łyżki pokrojonej kolendry
  • 4 łyżki pokrojonej pietruszki
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnu
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • Dodatki: liście sałaty, roszponka, pieczony burak, zielony ogórek, czerwona papryka
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc do napęcznienia. Przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości  ok. 1 godz. 
W food procesorze mielimy czosnek, dodajemy 1/3 cześć ciecierzycy. Rozdrabniamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny i zioła. Miksujemy na nie zbyt gładką konsystencje.
W misce łączymy ze sobą masę z ciecierzycy ze zmielonym siemieniem lnu, otrębami, pozostałą ciecierzycą (całą ). Solimy i pieprzymy według smaku. Formujemy okrągłe kotleciki, nadając im kształt burgerów. 
Do rozgrzanej patelni wlewamy oliwę i smażymy z obu stron do zrumienienia ok. 5-7 min. Na przekrojoną bułeczkę lub grzankę wykładamy pokrojony ogórek, krążek papryki,  pieczony burak i liście sałaty. Na nie kładziemy burger, następnie w tej samej kolejności dodajemy warzywa i sałatę. Wierzch przykrywamy pieczywem.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Vegetarian burger with chickpeas

Burger which can be prepared from various, favorite vegetables such as: beans, lentils and even grits. Adding to them as healthy ingredients as bran, ground flax adds to them nutritional value. Consistencies of burgers also can change according to what we like, mixing longer or shorter to give more ground chuck or fine pieces. Very colorful by adding vegetables and at the same time mega tasty burger. The process of preparation may look too complex, but definitely is not like that, and taste of a burger rewards the effort. Delicious and healthy, you can eat it without having any remorse.

~~Ingredients~
  • 540 gr cooked chickpeas
  • 3 cloves garlic
  • 1/2 red onion
  • 4 tablespoons chopped cilantro
  • 4 tablespoons chopped parsley
  • 4 tablespoons of ground linseed
  • 4 tablespoons wheat bran
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 4 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
  • Extras: leaves of lettuce, corn salad, roasted beet, cucumber, red pepper
Dry chickpeas pour with water and steep overnight to swell. You flush, pour fresh water and cook until tender approx. 1 hr.
In food processor, grind the garlic, add 1/3 part of the chickpeas. Shredd, then add finely chopped onion, lemon juice and herbs. We blend too smooth consistency.
In a bowl, combine together the mass of peas with ground linseed, bran, remaining chickpeas (round). Season with salt and pepper according to taste. We form a round patties, giving them the shape of burgers.
To the hot pan pour the olive oil and fry on both sides until brown color approx. 5-7 minutes. At the cut teaches muffin or toast, sliced ​​cucumber, peppers, roasted beetroot and lettuce leaves. Put on them  burger, then in the same order, add the vegetables and salad. The top cover with bread.
Enjoy your meal.

3 komentarze: