2015/04/28

Deser pina colada kokosowo-ananasowy

Deser trzy w jednym - czyli ciastka kokosowe połączone z musem ananasowym i panna cottą. Podawany w pucharkach. Można go  przygotować w indywidualnych foremkach. Kwaskowo-słodki deser z chrupiącymi ciasteczkami, który możemy wykonać według naszej fantazji, zmieniając ułożenie warstw i modyfikując składniki. Mam nadzieje że przypadnie Wam do gustu.


~Kokosowe ciastka~
  • 45 gr wiórków kokosowych
  • 10 gr mąki kukurydzianej ( mazeiny)
  • 2 białka 
  • 30 gr cukru pudru
  • 10 gr cukru drobnego
Mąkę i cukier puder przesiać przez drobne sitko. Wmieszać wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Delikatnie, za pomocą szpatułki, wmieszać suche składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160C. Masę wyłożyć na blachę, wyrównać nadając kształt prostokąta. Piec ok. 25-30 min. do złocistości. Upieczone ciasto przełożyć na kratkę i wystudzić. Ściągnąć papier. Pokroić na drobne ciastka.

~Mus ananasowy~
  • 250 gr miąższu z ananasa
Ananas oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć do food procesora i zmiksować na pure. Wyłożyć  na sito, usuwając nadmiar soku. Pure powinno mieć gęstą konsystencje.

~Panna Cotta~

100 gr. naturalnego jogurtu greckiego
100 gr. mleka kokosowego
50 gr. śmietanki kremówki 30%
35-40 gr. cukru trzcinowego
1 łyżka likieru kokosowego
5 gr. żelatyny 

Żelatynę zalać wodą do napęcznienia lub według wskazówek na opakowaniu. Mleko kokosowe i śmietankę podgrzać, dodać cukier. Rozpuścić żelatynę. Nie zagotowywać! Wystudzić ok. 15 min. Powoli łyżka po łyżce wprowadzać masę mleczną do jogurtu naturalnego ( który powinien mieć temperaturę letnią ). Krem kokosowy schłodzić na krótko w lodówce, aby nie był za rzadki na ok. 30 min. 
Do pucharków wyłożyc pokruszone ciastka kokosowe, na nie warstwę pure z ananasa. Następnie na wierzch wyłożyć stężały krem panna cotta. Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Wierzch udekorować kawałkami ananasa i listkiem mięty.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Pina colada dessert with coconut-pineapple

Dessert three in one - a coconut cake combined with pineapple mousse and panna cotta. Served in special cups. You can prepare this dessert in individual molds. Acid-sweet dessert with crunchy cookies, which we can do with our imagination, changing the arrangement of layers and modifying components. I hope that you'll like it!

~Coconut cake~
  • 45 gr. desiccated coconut
  • 10 gr. cornstarch (mazeine)
  • 2 egg whites
  • 30 gr. icing sugar
  • 10 gr. fine sugar
Flour and powdered sugar sift through a fine strainer. Stir in coconut. Beat the whites to stiff, gradually adding sugar. Dry ingredients stir gently with a spatula. Put sheet of baking paper on a plate. Preheat the oven to 160C. Put the mass on the plate, align into the shape of a rectangle. Bake approx. 25-30 min. to a golden colour. Baked cake translate into the box and let it cool. Remove the paper. Cut into small cakes.

~Pineapple mousse~
  • 250 gr pineapple pulp
Clean pineapple, cut into pieces. Put to a food processor and blend to pure. Line through a sieve to remove excess of juice. Pure should have a thick consistency.

~Panna cotta~
  • 100 gr Greek yogurt natural
  • 100 gr coconut milk
  • 50 gr whipping cream 30%
  • 35-40 gr sugar cane
  • 1 tablespoon coconut liqueur
  • 5 gr gelatin
Pour gelatin with water to swell or according to package directions. Heat the coconut milk and cream, add sugar. Dissolve gelatin but don't boil! Let it cool down for approx. 15 min. Slowly spoon after spoon add milk solids to yogurt. Coconut cream cool in the refrigerator for a short time,approx. 30 min.
Put to a cups crushed coconut cakes, then on top pure layer of pineapple. Next put on top of the cream, tightened panna cotta layer. Refrigerate for 4 hours or overnight. Decorate the top with pieces of pineapple and mint leaf.
Enjoy your meal.

2 komentarze: