2015/05/19

Lazania z warzywami

Lazania w wersji wegetariańskiej, przygotowana na bazie podduszonych warzyw, przekładanych płatami makaronu i sera. Danie jest lekkie i smakuje wyśmienicie.


~Składniki na ok. 6 porcji~
  • 6 płatów lasagne
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 300 gr. gęstego sosu pomidorowego 
  • 150 gr. mozzarelli 
  • 50 ml. oliwy z oliwek
  • parę listków świeżej bazylii
Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić bardzo drobno, nie grubiej niż 5 mm - dzięki temu warzywa przygotują się szybciej, nie tracąc swoich walorów smakowych. Przy składaniu lazanii tak drobno pokrojonymi warzywami, będzie ona bardziej stabilna i nie będzie się rozpadać podczas krojenia.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebule i smażyć ok. 3-5 min. Dodać paprykę i mieszając obsmażyć ok. 3 min. Na koniec dodać cukinie i smażyć jeszcze ok. 5 min. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prostokątną lub kwadratową foremkę, najlepiej ceramiczną o wymiarach 16x8. nasmarować od spodu sosem pomidorowym (cienką warstwą). Przykryć dno foremki pierwszą warstwą płatów makaronowych (suche).
Istnieją sprawdzone metody przy składaniu lazanii: każdy płat makaronowy powinien być całkowicie pokryty nadzieniem. Jeżeli foremka jest za mała lub za duża na umieszczenie płatów makaronu, zawsze możemy je połamać uzyskując odpowiedni kształt, aby pokryć całą powierzchnie foremki. Żeby lazania była bardziej stabilna i nie rozpadała się pod czas krojenia, płaty makaronu najlepiej układać na kolejnych warstwach w różny sposób. Przykładowo jeżeli na pierwszej warstwie płaty makaronu leżą wzdłuż, to następną warstwę  wykładamy poprzek.
Na płat makaronowy wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, na niego nadzienie warzywne następnie pokryć warstwę tartym serem. Następnie wyłożyć płat makaronowy i w tej samej kolejności do wyczerpania składników. Ostatni płat makaronowy obsypujemy serem, wykładając nie za dużą ilość, tak aby kawałeczki warzyw były miejscami widoczne. Piec w temp. 180C około 50-60 min. Upieczonej lazanii dać odpocząć ok. 10 min. tak żeby ser dobrze usztywnił składniki. Pokroić na porcje i podawać do stołu, dekorując listkami bazylii.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Lasagna with vegetables

Vegetarian version of lasagna, prepared on the basis of simmered vegetables, sandwiched patches of macaroni and cheese. The dish is light and very tasty.

~Ingredients for approx. 6 portions~
  • 6 sheets of lasagne
  • 1 red bell pepper
  • 1 onion
  • 1 zucchini
  • 300 gr thick tomato sauce
  • 150 gr mozzarella
  • 50 ml olive oil
  • a few fresh basil leaves
Wash and clean the vegetables. Chop them very finely, no thicker than 5mm - because of that vegetables will prepare faster, without losing their flavor. When submitting lasagna with so finely chopped vegetables, it will be more stable and will not fall apart when cut.
In a skillet heat the olive oil, add chopped onions and fry for approx. 3-5 minutes. Add the peppers and fry stirring approx. 3 minutes. At the end, add zucchini and cook for approx. 5 minutes. Grate the mozzarella in large mesh. Rectangular or square mold, preferably ceramic 16x8. lubricate underside with tomato sauce (thin layer). Cover the bottom of the mold with first layer of pasta panels (dry).
There are proven methods when making lasagna: each pasta sheet should be completely filled. If the mold is too small or too large to place sheets of pasta, we can always break them provide the corresponding shape to cover the entire surface of the mold. Lasagne is more stable and does not disintegrate under the time slicing, preferably pasta sheets laid on successive layers in different ways. For example, if the first layer of pasta sheets lie along, the next layer put across.
For pasta sheet put a small amount of tomato sauce, vegetable stuffing and then cover with a layer of grated cheese. Then, put the noodle sheet in the same order until you run out of the ingredients. On the last piece put cheese pasta, expounding not a large amount, so that the pieces of vegetables will be visible. Bake in temp. 180C about 50-60 minutes. Baked lasagna put to a "rest" approx. 10 min. so that the cheese will stiff the ingredients. Cut into portions and serve to the table. decorating with basil leaves.
Enjoy your meal.

1 komentarz: