2015/05/30

Chrupiące batoniki fit słonecznikowo-sezamowe

Doskonała przekąska po treningu lub w ciągu dnia. Przepyszne i bogate w składniki odżywcze. Słonecznik jest doskonałym źródłem witaminy E, która jest głównym antyoksydantem wzbogacającym układ sercowo - naczyniowy. Nasiona zawierają sporą ilość magnezu, który pomaga w uspokojeniu nerwów mięśni oraz naczyń krwionośnych.


~Składniki~
  • 175 gr słonecznika 
  • 45 gr wiórków kokosowych
  • 35 gr sezamu
  • 75 gr żurawiny 
  • 120 ml syropu z ryżu brązowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli Himalajskiej
Do miski wsypać słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, żurawinę, sól i cynamon, następnie wymieszać.
Do rondelka wlać syrop i olej kokosowy. Podgrzewać do momentu, aż olej się rozpuści. Mieszankę przelać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszać składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć i za pomocą szpatułki, lekko ugniatając, nadać jej prostokątny kształt. Piec w 170 st. C ok. 15-20 min., do złocistego koloru. Przestudzić, ściągnąć papier. Pokroić na kawałki lub dowolny kształt (masę najlepiej się kroi na ciepło)  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



ENGLISH VERSION
Fit and crunchy sunflower-sesame bars

Perfect snack after training or during the day. Delicious and rich in nutrients. Sunflower is an excellent source of vitamin E, which is the main antioxidant. The seeds contain a large amount of magnesium, which helps to calm the nerves of muscles and blood vessels.

~ Ingredients ~
  • 175 gr sunflower
  • 45 gr grated coconut
  • 35 gr sesame
  • 75 gr cranberries
  • 120 ml brown rice syrup or agave syrup
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon Himalayan salt

Pour into a bowl sunflower, coconut, sesame seeds, cranberries, salt and cinnamon, then mix.
To saucepan pour syrup and coconut oil. Heat until the oil is melted. While mixing, pour into a bowl the raisins and mix the ingredients. Sheet parchment with paper for baking. Put a mass and using a spatula, gently knead, to give it a rectangular shape. Bake at 170 deg. approx. 15-20 min., until golden brown color. Cool, download the paper. Cut into pieces or any shape (the mass is best to cut while its warm). Store in a tightly closed container.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie fit batoniki! Najlepsze na zajęcia na uczelni :) Zdrowo i słodko :)

    OdpowiedzUsuń