2015/05/13

Chłodnik miętowo-ogórkowy

Moja propozycja na lekki, orzeźwiający chłodnik, który z pewnością zastąpi nam posiłek w upalny dzień. Zaspokoi nasz apetyt, ugasi pragnienie i zregeneruje siły. Taki chłodnik można przygotować dzień wcześniej ze świeżych produktów i warzyw. Wystarczy tylko dobrze go schłodzić i podać w odpowiednim czasie.


~Składniki~
  • 4 ogórki ( krótkie )
  • 2 ząbki czosnku 
  • 80 gr sera feta
  • 300 gr jogurtu naturalnego gęstego
  • 50 gr kefiru
  • 4 dymki
  • 2 pęczki mięty ( tylko liście )
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • garść prażonych orzechów włoskich 
Ogórki obrać za pomocą łyżki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, włożyć do food procesora i zmiksować. Następnie dodać liście mięty, czosnek, pokrojoną dymkę, ser feta i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować składniki. Do zmiksowanych składników wlać jogurt i kefir. Ponownie zmiksować. Przyprawić według smaku solą i pieprzem. Przelać do naczynia i wstawić do lodówki na 4 godziny lub całą noc.
Przed podaniem przelać chłodnik do miseczek, udekorować pokrojonym ogórkiem, pokruszonymi orzechami włoskimi i listkiem mięty. W bardzo upalne dni można dodać parę kostek lodu do każdej miseczki.
Smacznego.

ENGLISH VERSION
Mint-cucumber cooler

My suggestion for a light and refreshing cooler soup that can for sure replace a meal on a warm or hot day. It will satisfy your appetite, quench thirst and regenerate strength. This cooler can be prepared the day before with fresh produce and vegetables. Just cool it well and provide in a timely manner.

~Ingredients~
  • 4 cucumbers (short)
  • 2 cloves garlic
  • 80 gr. feta cheese
  • 300 gr. thick natural yoghurt
  • 50 gr. kefir
  • 4 spring onions
  • 2 bunches of mint (leaves only)
  • juice of one lemon
  • salt and pepper
  • a handful of toasted walnuts
Peel cucumbers with a spoon and remove the core. Cut into pieces, add to food processor and blend. Then add the mint leaves, garlic, chopped spring onions, feta cheese and lemon juice. Thoroughly mix the ingredients. For the mixed ingredients, pour yogurt and kefir. Mix again. Season according to taste with salt and pepper. Pour into a container and refrigerate for 4 hours or overnight.
Before serving, pour cold soup into bowls, garnish with chopped cucumber, crushed walnuts and mint leaf. In very hot days you can add a few ice cubes to each bowl.
Enjoy your meal.




2 komentarze: