Gnocchi można porównać do klusek lub kopytek. Niewielkie, prążkowane o owalnym kształcie, były już znane w czasach cesarstwa rzymskiego. Przygotowywano je z różnych produktów: manki i kukurydzy, ryżu i migdałów. Jednak największą popularność zyskały gnocchi ziemniaczane. Pomimo tego, że jest to stosunkowo nowy rodzaj gnocchi, biorąc pod uwagę fakt że ziemniak pojawił się w Europie dopiero w połowie XVI wieku.
Gnocchi przygotowuje się z prostych produktów, które zawsze mamy pod ręką. Samo danie jest lekkie i apetyczne. Dla nadania koloru i smaku mozna do ciasta dodać zmielonych ziół, przecieru pomidorowego, pure z dyni lub marchewki. Można podawać według własnej fantazji, z sosem pesto, bolognese lub każdym innym sosem pomidorowym. Oto moja propozycja na ten pyszny smakołyk. Zapraszam do spróbowania!
~Składniki na gnocchi ziemniaczane~
- 400 gr ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej pół na pół
- 1 łyżka śmietany
- 50 gr sera
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz według smaku
Ugotowane ziemniaki oczyścić, przepuścić przez praskę pozbawiając ich grudek. Dodać tarty ser, śmietanę, jajko i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Stopniowo dodać przesianą mąkę. Wyrobić i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i przykryć ściereczką, dać odpocząć ok. 20 min. Ciasto podzielić na dwie części, zwijając w cienki wałek. Pokroić na niewielkie kawałki 0,5 cm. szerokości. Następnie uformować, spłaszczając każdy kawałek za pomocą widelca. Uformowane gnocchi wyłożyć na deskę posypaną mąką. Ugotować we wrzącej, posolonej wodzie ok. 7-10 min. Tak jak gotuje się kluski lub pierogi. Po tym jak gnocchi wypłyną na powierzchnie, gotować jeszcze 1 min, a następnie możemy je wyjąc.
~Składniki na duszone warzywa~
- 200 gr cukinii
- 140 gr marchewki
- 200 gr pomidorów
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 100 gr cebuli
- 40 ml oliwy z oliwek
- 100 ml doku pomidorowego
- sól, pieprz
- świeże zioła
Warzywa oczyścić. Cebule i czosnek pokroić. Paprykę i cukinie pokroić na drobne kawałki. Marchewkę utrzeć na tarce. Pomidory zblanszowac i oczyścisz ze skórki, pokroić w niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, podusić cebule i czosnek. Zwiększyć moc palnika i dodać marchewkę, smażąc ok. 3 min. Następnie dodać cukinie i paprykę, dusić ok. 5-7 min. czas od czasu mieszając składniki. Dodać pokrojone pomidory, sól, przyprawy. Wszystko dobrze podusić, czesto mieszając. Ugotowane gnocchi dodać do warzyw, wlać sok pomidorowy i chwile razem podgotować, aby gnocchi przeszły smakiem warzywnym. Podawać na gorąco, obficie posypując ziołami.
Smacznego.
Pychota ! Uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńna rodzinny, pyszny obiad - typowe comfort-food :)
OdpowiedzUsuńjakiego sera pani użyła?:)
OdpowiedzUsuńUżyłam sera parmezano regano który można też zamienić na grana padano : )
OdpowiedzUsuń