2015/05/17

Gnocchi ziemniaczane z warzywami

Gnocchi można porównać do klusek lub kopytek. Niewielkie, prążkowane o owalnym kształcie, były już znane w czasach cesarstwa rzymskiego. Przygotowywano je z  różnych produktów: manki i kukurydzy, ryżu i migdałów. Jednak największą popularność zyskały gnocchi ziemniaczane. Pomimo tego, że jest to stosunkowo nowy rodzaj gnocchi, biorąc pod uwagę fakt że ziemniak pojawił się w Europie dopiero w połowie XVI wieku.
Gnocchi przygotowuje się z prostych produktów, które zawsze mamy pod ręką. Samo danie jest  lekkie i apetyczne. Dla nadania koloru i smaku mozna do ciasta dodać zmielonych ziół, przecieru pomidorowego, pure z dyni lub marchewki. Można podawać według własnej fantazji, z sosem pesto, bolognese lub każdym innym sosem pomidorowym. Oto moja propozycja na ten pyszny smakołyk.  Zapraszam do spróbowania!


~Składniki na gnocchi ziemniaczane~

  • 400 gr ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej pół na pół 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 50 gr sera 
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz według smaku
Ugotowane ziemniaki oczyścić, przepuścić przez praskę pozbawiając ich grudek. Dodać tarty ser, śmietanę, jajko i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Stopniowo dodać przesianą mąkę. Wyrobić i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i przykryć ściereczką, dać odpocząć ok. 20 min. Ciasto podzielić na dwie części, zwijając w cienki wałek. Pokroić na niewielkie kawałki 0,5 cm. szerokości. Następnie uformować, spłaszczając każdy kawałek za pomocą widelca. Uformowane gnocchi wyłożyć na deskę posypaną mąką. Ugotować we wrzącej, posolonej wodzie ok. 7-10 min. Tak jak gotuje się kluski lub pierogi. Po tym jak gnocchi wypłyną na powierzchnie, gotować jeszcze 1 min, a następnie możemy je wyjąc.

~Składniki na duszone warzywa~
  • 200 gr cukinii
  • 140 gr marchewki 
  • 200 gr pomidorów 
  • 2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gr cebuli
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml doku pomidorowego
  • sól, pieprz
  • świeże zioła
Warzywa oczyścić. Cebule i czosnek pokroić. Paprykę i cukinie pokroić na drobne kawałki. Marchewkę utrzeć na tarce. Pomidory zblanszowac i oczyścisz  ze skórki, pokroić w niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, podusić cebule i czosnek. Zwiększyć moc palnika i dodać marchewkę, smażąc ok. 3 min. Następnie dodać cukinie i paprykę, dusić ok. 5-7 min. czas od czasu mieszając składniki. Dodać pokrojone pomidory, sól, przyprawy. Wszystko dobrze podusić, czesto mieszając. Ugotowane gnocchi dodać do warzyw, wlać sok pomidorowy i chwile razem podgotować, aby gnocchi przeszły smakiem warzywnym. Podawać na gorąco, obficie posypując ziołami.
Smacznego.




4 komentarze:

  1. Pychota ! Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. na rodzinny, pyszny obiad - typowe comfort-food :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłam sera parmezano regano który można też zamienić na grana padano : )

    OdpowiedzUsuń