2015/05/09

Barszcz ze śliwką wędzoną

Przepis słynnej autorki książek kulinarnych kuchni, rosyjskiej Galiny Poskriobyszewoj, która studiowała klasztorne księgi mnichów, odzyskując zapomniane przepisy i receptury kulinarne. Prosty, postny barszcz z dodatkiem śliwki wędzonej która niezwykle dobrze komponuje się ze składnikami nadając lekko dymnej nutki.


~Składniki~
  • 200 gr pieczonego buraku
  • 200 gr kapusty
  • 70 gr marchewki 
  • 100 gr cebuli
  • 300 gr ziemniaków 
  • 150 gr śliwek wędzonych 
  • 30 gr oleju roślinnego 
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • po 1 łyżce orzechów włoskich na porcje barszczu
  • koper, pietruszka
  • sól według smaku
Pieczone buraki i marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno pokroić. Pokrojone warzywa podusić na oleju ok. 2 min. Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze 2 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać gorącym bulionem warzywnym, gotować do miękkości. Następnie dodać drobno posiekaną kapustę gotując ok. 10-12 min. Sliwki ok. 80 gr. pokroić i dodać do barszczu razem z duszonymi warzywami. Gotować ok. 5-7 min. Na koniec dodać pokrojone zioła gotując 1-2 min. Do każdej porcji barszczu dodać rozdrobnione orzechy włoskie i po 2 pokrojone sliwki wędzone.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Borscht with smoked plum

Recipe of the famous author of Russian cookery books, Galina Poskriobyszewoj who studied monastic monks book, recovering forgotten recipes. Simple, lenten borsch with the addition of smoked plums that fit extremely well with ingredients giving little hint of smoke.

~Ingredients~
  • 200 gr roasted beet
  • 200 gr cabbage
  • 70 gr carrots
  • 100 gr onions
  • 300 gr Potato
  • 150 gr smoked plums
  • 30 gr vegetable oil
  • 1,5-2 l vegetable broth
  • 2 tablespoons tomato puree
  • after 1 tablespoon of walnuts per serving borscht
  • dill, parsley
  • salt according to taste

Roasted beets and carrots clean and grate on the large mesh. Onions Chop finely onions. Chopped vegetables throttle in oil approx. 2 minutes. Add the tomato puree and simmer for 2 minutes. Peel the potatoes and cut into cubes, pour the hot vegetable broth, cook until tender. Then add the finely chopped cabbage cooking approx. 10-12 min. Plums approx. 80 gr. slice and add to the borscht with stewed vegetables. Cook for approx. 5-7 minutes. At the end of cooking add the chopped herbs, cooking for 1-2 minutes. For each serving of borscht add chopped walnuts and 2 sliced ​​smoked plums.
Enjoy your meal.

1 komentarz: