Niezwykle chrupiące roladki z ciasta filo, robione na słodko z serkiem ricotta. Podawane z sosem jagodowym, który świetnie kontrastuje z kruchym ciastem. Bardzo smaczna propozycja na niedzielne śniadanie lub deser.
~Składniki~
- 8-10 listków ciasta filo
- 250 gr serka ricotta
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 50 gr roztopionego masła
- 100 gr mrożonych jagód
- sok z 1/2 limonki
- 30 gr cukru trzcinowego
Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem i wanilią do gładkiej konsystencji. Każda roladka powinna składać się z dwóch listków ciasta filo. Pierwszy listek dobrze posmarować roztopionym masłem, na niego położyć drugi płat ciasta. Na środek ciasta wyłożyć nadzienie serowe ok. 1 łyżki. Rozprowadzić nadzienie wzdłuż ciasta, zawinąć boki i skręcić na kształt cygara. Postępując tak z pozostałymi listkami ciasta. Roladki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą roladkę posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgr. do 190C ok. 15-20 min. do zrumienienia.
~Sos jagodowy~
Do rondelka wyłożyć jagody, cukier i sok z limonki. Składniki doprowadzić do wrzenia i wyłączyć palnik. Można zmiksować w blenderze lub podawać sos z całymi jagodami. Roladki podawać na ciepło, polane sosem jagodowym.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Rolls of phyllo dough with ricotta cheese and blueberry sauce
Extremely crispy filo pastry rolls, made with sweet ricotta cheese. Served with blueberry sauce, which contrasts well with the crispy dough. Very tasty proposition for Sunday breakfast or dessert.
Ingredients
- 8-10 sheets of filo pastry
- 250 gr ricotta cheese
- 4 tbsp caster sugar
- 1 teaspoon vanilla
- 50 gr melted butter
- 100 gr frozen berries
- juice of 1/2 lime
- 30 gr cane sugar
Mix ricotta cheese with powdered sugar and vanilla until smooth consistency. Each roulade should consist of two sheets of filo pastry. The first leaf spread well with melted butter, put a second piece of dough on top of first leaf. At the center of the cake put cheese filling approx. 1 tbsp. Spread the filling along the dough, wrap sides and take on the shape of cigars. Repeat with the remaining leaves. Rolls put on a baking tray lined with baking paper. Each roulade spread with melted butter. Bake in the oven preheated. to 190C approx. 15-20 min. for browning.
Blueberry Sauce
To a saucepan put the berries, sugar and lime juice. Ingredients bring to the boil and turn off the burner. You can mix in a blender or serve the sauce with whole berries. Serve rolls warm, topped with blueberry sauce.
Enjoy your meal.
Cudowne roladki! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować to ciasto na słodko .
OdpowiedzUsuń