2015/05/25

Gazpacho

Przepisów na gazpacho istnieje bardzo wiele. To swojego rodzaju wizytówka Hiszpanii, razem z paellą i sangrią. W Katalonii i na północy kraju taką zupę serwuje się jako danie główne, posypując grzankami lub drobno pokrojonymi warzywami. Natomiast w Andaluzji, gazpacho pije się ze szklanek, jak sok podczas posiłku. Wariant andaluzyjski ma bardziej płynną konsystencje, można do niego dodać kostki lodu na ochłodzenie w upalny dzień.


~Składniki na ok. 6 porcji~
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży ogórek
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergin
  • 30-40 ml octu winnego
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • sól, pieprz
Pieczywo namoczyć w niewielkiej ilości wody. Warzywa umyć, oczyścić. Pomidory i ogórki obrać że skorki. Obrałam też paprykę ze skórki, ale można to pominąć. Warzywa pokroić na kawałki. Pieczywo odcedzić z nadmiaru wody. Składniki zmiksować, dodać oliwę, ocet. Podczas dodania octu do zupy ważne jest próbowanie i ocenianie smaku na ostrość, dlatego dodawać należy w niewielkich ilościach. Przyprawić solą o pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać do niej wody lub soku z pomidorów. Schłodzić w lodowce. Możemy przygotować gazpacho z uprzedzeniem i zostawić na noc. Zupa będzie odpowiednio schłodzona i przejdzie smakiem i aromatem. Podawać z drobno pokrojonymi warzywami ( papryką, ogórkiem, cebulą ) lub grzaneczkami. Warzywa wyłożyc do osobnych miseczek, żeby każdy mógł wybrać dodatki według własnych upodobań. W upalny dzień można przygotować kostki lodu podając osobno lub włożyć do dzbanuszka z gazpacho.
Smacznego.


ENGLISH VERSION
Gazpacho

There are many recipes for gazpacho. It's a kind of showcase of Spain, together with paella and sangria. In Catalonia and in the north of the country this soup is served as a main dish, sprinkle croutons or chopped vegetables. However, in Andalusia, gazpacho is being drinked from glasses, like juice during the meal. Andalusian variant has a smoother consistency, you can add to it some ice cubes to cool it down on a hot day.

~ Ingredients for approx. 6 servings ~
  • 6 large ripe tomatoes
  • 1 large red bell pepper
  • 1 large cucumber
  • 1 large onion
  • 1-2 cloves of garlic
  • 50 ml olive oil extra virgin
  • 30-40 ml of vinegar
  • a few slices of stale bread
  • salt and pepper

Bread soak with a small amount of water. Clean and wash vegetables. Peel tomatoes and cucumbers. Also I peeled peppers from the skin, but it can be omitted. Cut the vegetables into pieces. Drain the excess of water from the bread. Mix the ingredients, add the olive oil, vinegar. When you add the vinegar into the soup, it is important to attempt to assess the taste and sharpness, so you should add in small amounts. Season with salt and pepper. If the soup is too thick, add the water or tomato juice. Cool in the refrigerator. We can prepare gazpacho with anticipation and leave for the night. The soup is thoroughly cooled and pass the flavor and aroma. Serve with finely chopped vegetables (peppers, cucumbers, onion). Put vegetables into separate bowls, so everyone can choose the extras to your liking. On a hot day you can prepare ice cubes indicating separately or add to a jug of gazpacho.
Enjoy your meal.

2 komentarze: