2015/05/28

Deser z tapioki z musem z porzeczki czerwonej

Deser w stylu orientalnym. Przygotowany z tapioki, która zawiera dużo skrobi i lekkostrawnych węglowodanów. Perełki tapioki można kupić w sklepach z orientalną żywnością. Sama w sobie jest pozbawiona smaku dlatego odpowiednie dodatki nadają deseru smaku, któremu ciężko się oprzeć. Budyń z tapioki ma orzeźwiajacy kokosowo- limonkowy smak, który wyśmienicie komponuje się z musem z czerwonych porzeczek.


~Składniki na 3 porcje~
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżki tapioki
  • skorka i sok z 1 limonki
  • 3 łyżki syropu z agawy
Tapioke wyłożyć na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka walc mleko kokosowe, wodę, sok i skórkę z limonki. Dodać tapioke, wymieszać składniki . Gotować ok. 25 min. czyli do czasu, aż perełki staną się przezroczyste i miękkie. Do przygotowanej tapioki dodać syrop z agawy. Budyń przelać do szklanek lub pucharków.

~Składniki na mus porzeczkowy~
  • 200 gr mrożonej lub w sezonie świeżej czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki syropy z agawy
Owoce zagotować w rondelku, dodać syrop z agawy. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przetarty mus porzeczkowy wyłożyć na budyń z tapioki. Schłodzić w lodowce na ok. 30-40 min. Udekorować świętymi owocami.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Dessert with tapioca mousse with red currant

Dessert in oriental style. Prepared from tapioca, which contains a lot of easily digestible starch and carbohydrates. Tapioca beads you can buy in stores with oriental food. Itself is tasteless because suitable additives impart flavor of dessert, which is hard to resist. Tapioca pudding is refreshing and lime flavor perfectly composes with a mousse with red currant.

~ Ingredients for 3 servings ~
  • 400 ml coconut milk
  • 100 ml water
  • 2.5 tablespoons of tapioca
  • peel and juice of 1 lime
  • 3 tablespoons agave syrup
Tapioca put on a fine sieve and rinse under running water. Waltz coconut milk into a saucepan, add water, juice and lime zest. Add tapioca, mix the ingredients. Cook for approx. 25 min. that is, until the beads become transparent and soft. Into prepared tapioca add agave syrup. Pudding pour into glasses or cups.

~ Currant mousse Ingredients ~
  • 200 gr frozen or fresh red currant season
  • 2 tablespoons agave syrup

Fruits boil in a saucepan, add agave syrup. Mix and rub through a sieve. Worn currant mousse put on tapioca pudding. Cool in the refrigerator for approx. 30-40 min. Garnish with fruit saints.
Enjoy your meal.

2 komentarze: