2015/05/06

Ciasteczka owsiane z marchewką i mango

Najlepsze ciasteczka to oczywiście domowe,  sprawdzone i smaczne za każdym razem.
Super przekąska z mnóstwem błonnika, który ułatwia trawienie. Ciekawym dodatkiem jest marchewka, która urozmaica smak ciasteczek. Bardzo sycące, proste i szybkie w wykonaniu.


~Składniki~
  • 200 gr płatków owsianych drobnych
  • 130 gr masła roztopionego
  • 80 gr mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 70 gr marchewki
  • 50 gr kandyzowanego mango lub ananasa 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gr cukru trzcinowego 
Marchewkę pokroić na bardzo drobniutką kosteczkę 0,5 х 0,5 cm. Do misy miksera wlać roztopione masło, dodać jajko, zamieszać. Następnie dodać pozostałe składniki. Dokładnie wszystko połączyć. Ciasto wyłozyć na folie spożywczą. Uformować podłużną roladkę o średnicy 6-7 cm. Szczelnie zawinąć z obu stron. Schłodzić w zamrażalniku na ok. 20-30 min. Schłodzone ciasto pokroić na krążki 14-16 szt. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180C ok. 20-25 min. do złotobrązowego koloru. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Oatmeal cookies with carrot and mango

The best cookies are the homemade one, of course, always checked and tasty.
Great snack with lots of fiber, which helps in digestion. An interesting addition to ingredients is the carrot, which diversifies the taste of cookies. Very filling, simple and quick in the making.

~Ingredients~
  • 200 gr oatmeal minor
  • 130 gr butter, melted
  • 80 gr wheat flour
  • 1 egg
  • 70 gr carrots
  • 50 gr.candy mango or pineapple
  • 1 teaspoon baking powder
  • 100 gr Sugar cane
Carrots cut into very petite cubes of 0.5 х 0.5 cm. To the mixer bowl pour melted butter, add egg and stir. Then add the remaining ingredients. Combine everything together. Put the dough on the plastic wrap. Roll elongated shape roll-up having a diameter of 6-7 cm. Wrap tightly with both sides. Cool in the freezer for approx. 20-30 min. Chilled dough cut into 14-16 pieces discs. Place on a baking tray lined with baking paper in small increments. Bake at 180C approx. 20-25 min. to a golden brown color. Let them cool on a wire rack. Store in an airtight container.
Enjoy your meal.

3 komentarze:

  1. ostatnio jedyne ciastka które robię to właśnie owsiane :) muszę wypróbować z marchewką, ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie składników, muszą być pyszne te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń