2014/12/28

Sylwestrowe przekaski cz 2

PRZEKĄSKI W STYLU JAPOŃSKIM

Kuchnia japońska to przede wszystkim filozofia, tradycja i doskonała estetyka, jest ona jedyna w swoim rodzaju. Nienagannie, bardzo pięknie przygotowane i ładnie  podane potrawy są miłe dla oka. Miłośnicy kuchni japońskiej mawiają, że zjeść sushi w restauracji lub barze to żadna przyjemność, bo najlepiej smakuje przyrządzone własnoręcznie. Na początek powinniśmy uzbroić się w cierpliwość i jeżeli nie uda się za pierwszym razem, nie poddawać się. A wysiłek z pewnością zostanie wynagrodzony, przede wszystkim wrażeniem jaki zrobimy na gościach, przyrządzając te fantastyczne przekąski w stylu japońskim.

RYŻ 

Do wszystkich poniższych przekąsek przygotuję ryż według jednego, sprawdzonego przepisu:

Składniki:
  • 250 gr ryżu na suchi
  • 1 kawałek kombu ( morskie wodorosty )
  • ok. 3 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżka mirin ( wino ryżowe )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Ryż bardzo dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą. Płuczemy aż woda stanie się przezroczysta. Wykładamy ryż na sito. Do garnka wlewamy ok. 300 ml. wody, dodajemy kombu i ryż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Przykrywamy. Gotujemy ok. 10-15 min. aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Wyłączamy ryż, zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy na ok. 10 min. Do rondelka wlewamy ocet ryżowy, mirin, cukier i sól. Zagotowujemy. Wlewamy albo inaczej mówiąc zakwaszamy ugotowany ryż. Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy ryż. Staramy się nie rozgniatać ziaren. Można przez parę minut powachlować nad ryżem, żeby pozbyć się nadmiaru pary. Postarać się w miarę szybko wykorzystać ryż ponieważ szybko wysycha.
Do foremek o średnicy ok. 4cm. wykładamy ryż, dobrze go formując. 

~KANAPKI JAPOŃSKIE Z TRZEMA NADZIENIAMI~



Składniki na nadzienie marchewkowe
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Obraną marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy kokos. Następnie przekładamy kokosowe wiórki do suchej miseczki. Na patelnie wlewamy olej arachidowy, dodajemy marchewkę i smażymy ok. 7-8 min. Podsmażoną marchewkę wykładamy na ręcznik papierowy odsądzając z nadmiaru tłuszczu.  Dodajemy marchewkę do podprażonych wiórków kokosowych. Przyprawiamy solą i pieprzem cayenne.

Składniki na nadzienie z łososiem
  • 50-70 gr wędzonego mało słonego łososia
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Rybę bardzo drobno posiekać. Dodać natkę pietruszki, skropić sokiem cytrynowym. Wymieszać.

Składniki z nadzieniem z jajek przepiórczych

  • 4-5 przepiórczych jajek, ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na pół
  • listki natki pietruszki
  • Dodatkowo: czarny i biały sezam uprażony, drobno posiekane zioła

Przygotowanie ryżu
wg przepisu powyżej +
Do foremek o średnicy ok. 4 cm wykładamy ryż, dobrze go formując.
Boki krążków ryżowych  obtaczamy w sezamie i ziołach.Na każdy krążek wykładamy nadzienie marchewkowe, rybę z ziołami, połówki jajek przepiórczych z listkiem natki pietruszki.

~SUSHI Z TOFU I PAPRYKI~


Składniki:
  • 200 gr tofu wędzonego lub ziołowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 płat nori
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki matki pietruszki do przybrania

Przygotowanie ryżu
Składniki na ryż:
  • 250 gr ryżu na suchi
  • 1 kawałek kombu ( morskie wodorosty )
  • ok. 3 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżka mirin ( wino ryżowe )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ryżu
wg przepisu powyżej 

Piekarnik rozgrzać do 230C. Paprykę skropić oliwą. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać ok. 15 min. Skorka z papryki powinna zaczernieć i pokryć się pęcherzykami. Wyjąc z piekarnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą. Po kilku minutach paprykę obrać ze skorki. Miąższ pokroić na paski szerokości 2cm. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tofu pokroić  na plastry o grubości 0,5 cm. i szerokości 3-4 cm. Przycinamy płat do rozmiary formy i z jednej strony smarujemy wasabi. Formę o wymiarach 15x20cm. smarujemy za pomocą pędzelka olejem, a następnie wykładamy folie spożywczą. Na dnie formy na przemian wykładamy paprykę czerwoną i zieloną. Wilgotnymi dłońmi rozkładamy połowę ryżu na papryce. Następnie wykładamy płat nori, posmarowaną stroną do dołu. Na płat wykładamy tofu, a na wierch pozostały ryż. Wyrównujemy i przykrywamy folią. Obciążamy wierch deseczką i mocno dociskamy. Możemy na 30 min. włożyć do lodówki. Następnie rozwijamy z folii. Przykrywamy deską i odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy folie. Ostrym nożem kroimy na kwadraty. Nóż za każdym razem po przekrojeniu oczyszczamy i zwilżamy w zakwaszonej wodzie (woda z dodatkiem soku z cytryny). Wierzch przybrać listkami natki pietruszki lub kolendry.

 ~NIGIRI Z WOŁOWINĄ I SOSEM TERIYAKI~


Składniki:
  • 2 steki polędwicy wołowej o średnicy ok. 7cm.
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • Marynata teriyaki:
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1/4 łyżeczki sambal oelek

Teriyaki wymieszać z imbirem i sambal oelek. Dobrze wymieszać, wlać do miseczki.

Przygotowanie ryżu
wg przepisu powyżej 

Nigiri:

Z ryzy uformować 13 niezbyt zwartych kulek. Kulkę spłaszczyć kciukiem i palcem wskazującym, nadać owalnego kształtu nigiri. Środek nigiri posmarować odrobiną wasabi.

Mięso przyprawić pieprzem. Rozgrzać patelnie z grubym dnem. Obsmażyć stek z każdej strony ok. 3 min. Lekko przesmażone steki przełożyć do małego naczynia. Piekarnik rozgrzać do 200C i piec około 7 min. bez obracania. Wyjąc steki, wyłożyć na deskę, przykryć folią aluminiową. Zostawić na ok. 5 min. do odpoczęcia. Następnie za pomocą ostrego noża lekko na ukos kroimy steki. Każdy kawałek smarujemy sosem teriyaki. Wykładamy na nigiri. Związujemy szczypiorkiem. Przekładamy na duży talerz lub półmisek.


ENGLISH VERSION

Preparation of rice. (USED IN ALL DISHES)

ingredients:
  • 250gr. rice for suchi
  • 1 piece of kombu (seaweed)
  • approx. 3 tablespoons rice vinegar
  • 1 tablespoon mirin (rice wine)
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 teaspoon salt
Rice rinse thoroughly under running water. Rinse until the water becomes clear. Sieve taught rice. Pour into the pan for approx. 300 ml. water, add kombu and rice. Bring to a boil, reduce the heat. Cover. Cook for approx. 10-15 min. until the rice absorbs the water completely. Turn off rice, take off the lid and leave for approx. 10 min. Pour into a saucepan rice vinegar, mirin, sugar and salt. Boil. Pour or in other words, acidify cooked rice. Gently with a wooden spoon, mix the rice. We try not to crush the grains. You can for a few minutes fan the rice on to get rid of steam excess. Try to use as soon as the rice dries quickly.

Snacks in the Japanese style

Japanese cuisine is above all the philosophy, tradition and excellent aesthetics, it is the only one of its kind. Impeccably very beautifully prepared and well presented dishes that are pleasing the eye. Japanese cuisine lovers say that when you eat sushi in a restaurant or bar, it's no fun, because it tastes best when cooked yourself. For starters, you should be patient and if you won’t make it the first time, do not give up and the effort will be rewarded.
Here are japanese sandwiches with three fillings

Ingredients for the carrot filling:
  • 2 small carrots
  • 2 teaspoons grated coconut
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon peanut oil

Peeled carrots cut into very small cubes. On a dry frying pan fry the coconut. Then put in the dry shredded coconut bowl. Pour the pan peanut oil, add the carrots and fry approx. 7-8 minutes. Fried carrot teache and drain using paper towel from fat excess. Add the carrots to roasted desiccated coconut. Season with salt and cayenne pepper.

Ingredients for filling with salmon:
  • 50-70 gr. little salty smoked salmon
  • small bunch of chives
  • 2 tablespoons chopped parsley
  • 2 tablespoons lemon juice
Wash chives, dry and finely chop. Finely chop fish. Add parsley, drizzle with lemon juice. Mix.


Ingredients for stuffing with quail eggs
  • 4-5 quail eggs, hard-boiled, peeled and halved
  • parsley leaves
  • In addition: roasted black and white sesame seeds, finely chopped herbs
Into molds with a diameter of approx. 4cm. teache rice, forming it well. The sides of the discs rice should be tossed in sesame seeds and herbs. On each disc teache carrot stuffing, fish with herbs, quail egg halves with leaf parsley.
Enjoy your meal!


Sushi with tofu and peppers


Ingredients:
  • 200gr. smoked tofu or herbal
  • 1 green bell pepper
  • 1 red bell pepper
  • 1 sheet nori
  • 1 teaspoon wasabi paste
  • 1 tablespoon lemon juice
  • mother parsley leaves for garnish

Preheat the oven to 230C. Pepper drizzle with olive oil. Insert ovenproof dish. Bake for approx. 15 min. Peel the peppers, they should become black and cover the blisters. Take out of the oven, transfer to a bowl, cover with cling film. After a few minutes, take the peel peppers. The flesh cut into 2cm wide strips. Season with salt and pepper, sprinkle with lemon juice. Tofu cut into slices 0.5 cm thick. and a width of 3-4 cm. Trim panel for sizes and forms one side of smear of wasabi. The mold size 15x20cm. Use a brush to smear the oil, and then teache with film food. At the bottom of the mold teache alternating red and green peppers. Using wet hands spread the rice on pepper half. Then lecture nori sheet, buttered  to side down. Teache tofu on steak, and at top the rest of the rice. We level it and cover with foil. Charge peak and firmly press against the chopping board. We can, for 30 minutes. put in the fridge. Then we develop the film. Cover the board and turn upside down. Take off the foil. With a sharp knife, cut into squares. Every time you cut, purify knife and wettable in acidulated water (water with lemon juice). At the top put leaves of parsley or coriander.
Enjoy your meal.

Nigiri with beef and teriyaki sauce


Ingredients:
  • 2 sirloin steaks with a diameter of approx. 7cm.
  • chive
  • salt and pepper
  • Teriyaki Marinade:
  • 10 tablespoons teriyaki sauce
  • 1/2 teaspoon grated ginger
  • 1/4 teaspoon sambal oelek
  • Teriyaki stir in the ginger and sambal oelek. Mix well, pour into a bowl.
Making nigiri:
With reams  form 13, not very compact balls. Flatten the ball with your thumb and forefinger, give the oval form to the nigiri. The center of nigiri spread with a touch of wasabi.
Meat season with pepper. Heat a heavy-bottomed frying pan. Steak fry on each side for approx. 3 min. The fried steaks lightly translate into a small dish. Preheat the oven to 200C and bake for about 7 minutes. without rotation. Remove the steaks, put on the board, cover with aluminum foil. Leave for approx. 5 min. for a rest. Then using sharp knife lightly cut steaks diagonally. Each piece smear with teriyaki sauce. Teache at the nigiri. We're tying it with the chives. Put on a large plate or platter.
Enjoy your meal!


4 komentarze:

  1. Kochana, jesteś po prostu czarodziejką... zawsze potrafisz wyczarować coś pysznego:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko to przepiękne i przesmaczne, tylko kiedy znaleźć czas na przygotowanie takich dań?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Takie ładne jedzonko- pycha i pięknie podane- nic tylko jeść i się bawić:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń