2014/12/15

Keks mandarynkowy

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki 
  • 180 gr mąki pszennej
  • 135 cukru trzcinowego, drobnego
  • 20 gr cukru pudru
  • 3 sztuki mandarynek bez pestek
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 50 gr ciemnych rodzynek
  • 50 gr jasnych rodzynek
  • 50 gr suszonych moreli
  • 180 gr miękkiego masła
  • 3 sztuki jajka
  • 5 gr proszku do pieczenia


Bakalie namoczyć w likierze pomarańczowym na kilka godzin. Mandarynki oczyścić ze skórki i zostawić je na jedną godzine by odrobinę podsuszyć lub rozgrzać piekarnik do 40 stopni z termobiegiem i podsuszyć około 20 min. Następnie roztopić na patelni masło z cukrem i skarmelizować. Dodać podsuszone mandarynki i smażyć z obu stron do złocistego koloru. Mandarynki przełożyć na arkusz papierowy. Do patelni na której podsmażały się mandarynki wykładamy bakalie razem z likierem. 

Podsmażamy bakalie aż likier całkowicie wyparuje ciągle mieszając. Miękkie masło ucieramy z cukrem do puszystości. Dodajemy po jednemu jajku ciągle mixując. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Opruszamy bakalie mąką i dodajemy do ciasta dokładnie łącząc składniki. Wykładamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Na wierzch wykładamy skarmelizowane mandarynki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy całość około 40-50 min do tzw suchego patyczka. Wykładamy na kratkę, obsypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku - najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego : )








ENGLISH VERSION
Tangerine fruit cake

Ingredients -
  • 180 gr flour
  • 135 sugar cane, fine
  • 20 gr icing sugar
  • 3 pieces of seedless mandarins
  • 50 ml of orange liqueur
  • 50 gr of dark raisins
  • 50 gr raisins clear
  • 50g dried apricots
  • 180 gr soft butter
  • 3 pieces of eggs
  • 5 g of baking powder

Delicacies soak in orange liqueur for several hours. Clean mandarin peel and leave them for one hour to be dried a little or preheat the oven to 40 degrees with termocirculation and dry them for about 20 minutes. Then melt the butter in a pan with the sugar and caremilize it. Add dried mandarins and fry on both sides until golden brown. Mandarins translate into a sheet of paper. To the pan in which the mandarins teaches add delicacies along with liqueur.
Sweetmeats fry until liquor evaporates completely, stirring constantly. Grind the softened butter with sugar until fluffy. Add the eggs while still mixing (one by one). Add the sieved flour with baking powder. Teach delicacies with flour and add to the dough ,thoroughly combine the ingredients. Taught batter into a greased baking trays teached with butter and flour. On top teache it with caramelized tangerine. Warm up the oven to 190 degrees and bake for about 40-50 minutes all the so-called dry stick. Put it at the grill, backfilled with powdered sugar. Store in the refrigerator in a sealed container - it tastes best the next day. 
Bon Appetit :)

2 komentarze: