2014/12/14

Papryka faszerowana z kurkowo - ryżowym nadzieniem

Smaczne lekkie danie. Zapiekane papryki faszerowane nadzieniem z warzyw, kurek, ryżu, tartego sera. 
Suszone pomidory dodają wyrazistości, a odrobina chili zaostrza smak potrawy. Zamiast kurek możemy dodać ulubionych grzybów lub pieczarek. Miłośnikom mięsa polecam dodać kurczaka lub mielonego mięsa wołowego.


Składnik:

  • 4-6 papryk czerwonych
  • 1 mała papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża cebula
  • 400 gr umytych i oczyszczonych kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 gr ugotowanego brązowego ryżu
  • 100 gr tartego sera Parmigiano
  • 4-5 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: liście kolendry, sałata rzymska, rzodkiewki

Papryki umyć, wydrążyć środek. Papryki umieścić w garnku obok siebie, sparzyć wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 20 min.

Kurki zalać zimną wodą, dokładnie opłukać. Przełożyć na sito. Większe kurki połamać lub poprzekrajać tak, żeby były mniej więcej tej samej wielkości.

Na rozgrzana patelnie wlać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, następnie czosnek i papryczkę chilli. Składniki smażyć ok. 3 min. Dodać osuszone kurki, wymieszać składniki i smażyć ok. 5 min. do wyparowania wody. Dodać do składników drobno pokrojoną czerwoną paprykę i jeszcze podsmażać ok. 3-4 min.
Składniki nadzienia przełożyć do dużej miski, dodać ugotowany ryż, starty ser, drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzić paprykę, wysuszyć. Przygotować żaroodporne naczynie. Każdą paprykę napełnić nadzieniem kurkowym. Górę nadzienia delikatnie skropić oliwą. Przykryć odkrojonym kapelusikiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190C i piec ok. 30-40 min.

Składniki na dressing :

  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, oliwa z oliwek extra vergin

Składniki dressingu dodać do słoiczku, szczelnie zamknąć i dobrze wymieszać potrząsając słoiczkiem.
Gotowe papryczki faszerowane wyłożyć na talerz, udekorować listkami kolendry. Podawać z przekrojoną sałatą rzymską i pokrojoną rzodkiewką polaną dressingiem .
Smacznego.



Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil


ENGLISH VERSION
Peppers stuffed with cocks - rice stuffing

Tasty, light meal. Baked and stuffed peppers with vegetables, faucet, rice, grated cheese. Dried tomatoes add clarity, and a touch of chilli flavor exacerbating food. Instead of faucet you can add your favorite fungi or mushrooms. For meat lovers I recommend to add chicken or ground beef.

Ingredients
  • 4-6 red peppers
  • 1 small red pepper diced
  • 1 chilli
  • 1 large onion
  • 400 gr. washed and cleaned cock
  • 1 clove of garlic
  • 150 gr. cooked brown rice
  • 100 gr. grated Parmigiano cheese
  • 4-5 dry tomatoes in brine
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt and pepper
  • plus: cilantro, romaine lettuce, radishes

Wash peppers, hollow their center. Place peppers in a pot next to each other, scalded with boiling water. Cover and leave for 20 minutes.
Pour cold water taps, rinse thoroughly. Transfer to a sieve. Larger cocks break or cut so as to be roughly the same size.
On the hot pan, pour olive oil, add the finely chopped onion, garlic and chilli. Fry ingredients approx. 3 min. Add drained cocks, mix the ingredients and cook approx. 5 min. to evaporate the water. Add to the ingredients finely chopped red pepper and fry still approx. 3-4 minutes.
Translate the filling ingredients in a large bowl, add the cooked rice, shredded cheese, chopped sun-dried tomatoes. Season with salt and pepper.
Drain the peppers. Prepare a heatproof vessel. Fill each pepper with mushroom stuffing. Filling up gently drizzle with olive oil. Cover with cutted-off hat. Put in the oven. to 190C and bake for approx. 30-40 min.

Ingredients for the dressing:
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1 tsp dijon mustard
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt, olive oil extra virgin

Dressing ingredients add to the jar, close tightly and mix well by shaking jars.
Stuffed peppers ready to put on a plate, garnish with coriander. Serve with the cut romaine lettuce and sliced radish cleared with dressing..
Enjoy your meal.

3 komentarze: