2014/12/06

Ciasteczka Florenckie

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki
~Spód~

  • 170 gr mąki pszennej
  • 30 gr mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 gr miękkiego masła
  • 60 gr cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli

Przesianą mąkę mieszamy z solą i mielonymi migdałami. Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Do maślanego kremu dodajemy jajko. Następnie mąkę, dokładnie łączymy składniki. Formujemy w kulkę, zawijamy w folie spożywczą. Schładzamy w lodowce ok. 1 godz. Ciasto wkładamy pomiędzy dwóch arkuszy papieru i rozwałkujemy, jest to łatwiejszy sposób, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do walka  i lekko rozprowadza się. Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180C ok. 10 min.


~Bakalie~

  • 200 gr płatków migdalowych
  • 200 gr suszonych wiśni
  • 3 łyżki ziaren słonecznika  lub sezamu
  • Składniki na sos karmelowy:
  • 220 gr białego cukru
  • 10 gr glukozy
  • 80 gr masła
  • 80 gr miodu
  • 80 gr wody
  • 500 gr śmietanki kremówki
  • skorka otarta z jednej pomarańczy

Do rondelka wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy na dużej mocy palnika ok. 10 min. do złocistego koloru. W osobnym rondelku zagotować śmietankę ze skórką pomarańczową. Dodać do syropu masło, miód, śmietankę. Do rondelka umieszczamy termometr cukierniczy. Syrop karmelowy gotujemy cały czas mieszając, na średnim ogniu ( uważać łatwo można przypalić ) Syrop powinien mieć  118-120 st.C. Podczas gotowania syrop powinien bardzo zredukować się i mieć kremową konsystencje, nabrać bursztynowego koloru. Wyłączyć palnik. Dodać do karmelu bakalie i orzechy, dokładnie wymieszać. Na lekko podpieczonym spod równomiernie wyłożyc karmelowy- bakaliowe nadzienie. Rozprowadzić szpatułką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 210C i piec ok. 8-10 min. Pilnować żeby nie przypalić ciasteczek. Wystudzić  i jeszcze ciepłe pokroić na równe kwadraty. Ciasteczka przechowywac w słoiczku pomiędzy warstwami papieru, uniemożliwi to zlepienie ciasteczek pomiędzy  sobą. Przechowujemy je w chłodnym miejscu.
Smacznego!




Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil

English Version
Florentine cookies

Ingredients for form:
  • 170 gr. wheat flour
  • 30 gr. ground almonds
  • 1 egg
  • 100 gr. soft butter
  • 60 gr. icing sugar
  • 1/4 teaspoon salt

Mix the flour sifted with salt and almonds. Grind butter with powdered sugar to a fluffy cream. Add to a butter cream one egg. Then the flour, thoroughly combine the ingredients. We form into a ball, wrap in plastic food. Chill in the refrigerator approx. 1 hr. Put our dough between two sheets of paper and roll out, there is an easier way, so that the dough does not stick to the fight and slightly spread. Sheeted dough puncture with a fork. Bake in a preheated oven at 180C approx. 10 min.

Delicacies:
  • 200 gr. almond flakes
  • 200 gr. dried cherries
  • 3 tablespoons sunflower or sesame

Ingredients for the caramel sauce:
  • 220 gr. white sugar
  • 10 gr. glucose
  • 80 gr. butter
  • 80 gr. honey
  • 80 gr. water
  • 500 gr. whipping cream
  • grated rind of one orange

Pour into a saucepan the sugar and water. Cook on high power burner approx. 10 min. to golden color. In a separate saucepan, boil the cream with orange peel. Make syrup, butter, honey, cream. In saucepan place the thermometer confectionery. Caramel syrup boil, stirring constantly, over medium heat (be careful, you can easily burn) Syrup should be 118-120 degrees centigrade. When cooking the syrup should be very reduced and have a creamy consistency, gather amber color. Turn off burner. To a caramel add nuts and dried fruit, mix thoroughly. To a slightly baked bottom put out carmel- delicacies filling. Spread with a spatula. Put into preheated oven 210C and bake approx. 8-10 minutes. Watch to not burn cookies. Let it cool and still warm cut into equal squares. Cookies store in a jar between layers of paper, it will prevent clumping of cookies to each other. We store them in cooled place.
Enjoy your meal.

4 komentarze:

  1. uroczo się prezentują te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne:)
    uściski ślę

    OdpowiedzUsuń
  3. Suszone wiśnie, ale się rozmarzyłam. Te ciacha to rarytas. Tyle fajnych składników tam dałaś i jakie zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Są pyszne to prawda lecz trochę kaloryczne przez tą śmietanke. Ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć :-)) cieplutko pozdrawiam <3

      Usuń