Piernik dojrzewający, za którego przygotowanie trzeba się zabrać 5-6 tygodni przed Świętami. Wtedy też łączę ze sobą wszystkie składniki i odstawiam w chłodne miejsce. Na tydzień przed świętami zaczynam piec piernik. Następnie przekładam go powidłami śliwkowymi i ponownie przechowuje około 5-7 dni, żeby przeszedł ich smakiem i był odpowiednio skruszony.
Piernik pochodzi z przepisu Moje wypieki, wyborny rozpływający się w ustach z dnia na dzień staje jeszcze smaczniejszy. Po tak niezawodnym przepisie, nie piekę już małych pierniczków, ponieważ moim zdaniem nie dorównują one smakiem tak niezwykłego wypieku jakim jest piernik staropolski.
Składniki
- 500 gr miodu spadziowego lub gryczanego
- 700 gr mąki pszennej
- 300 gr mąki żytniej jasnej typ. 720
- 250 gr masła
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 opakowania przyprawy do piernika( po 40 gr każde)
- Dodatkowo: 3-4 słoiki powideł śliwkowych, 250-300 gr. czekolady 70%
Przygotowanie ciasta
Miód, cukier, masło roztapiamy w rondelku lub garnku z grubym dnem. Mieszając roztapiamy składniki. Zagotowujemy i wyłączamy. Masa powinna mieć jednolitą konsystencje. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystygnietej masy dodajemy mąki, lekko rozbełtane jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy korzenne. Wyrabiamy do powstania jednolitej masy pozbawionej grudek. Ciasto ma gęstą dość lepką konsystencje. Przekładamy ciasto do naczynia lub szklanej miski. Szczelnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w chłodnym miejscu na 5 tygodni. Za tydzień przed świetami pieczemy piernik.
Pieczenie ciasta
Dzielimy ciasto na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą cześć ciasta, najlepiej na arkuszu papieru bez podsypywania mąki. Starannie rozwałkowujemy ok.0,5 cm. grubości. Pod czas pieczenia znacznie urośnie. Przenosimy rozwałkowane ciasto na blachę o wymiarach 40x25. Pieczemy w temp. 170C od 16-20 min. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę do wystudzenia. Lekko podgrzewamy okolo 3-4 słoików powideł śliwkowych. Przekładamy ciasto piernikowe powidłami. Zawijamy piernik w arkuszu papierowym, a następnie przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do skruszenia na tydzień. Następnie polewamy piernik czekoladą lub lukrem.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Traditional Gingerbread
Maturing gingerbread, for which preparation you need to take 5-6 weeks before Christmas. It is then that I combine all of the ingredients together and allow them to stand in a cool place. A week before the Christmas I start to bake gingerbread. Then I translate it with plum jam and then store about 5-7 days for it to be passed with their flavor and was properly contrite.
It deliciously melts in your mouth and every day becomes even tastier.
Ingredients
- 500 gr of buckwheat honey dew
- 700 gr flour
- 300 gr light rye flour type. 720
- 250 gr butter
- 1.5 cups of sugar cane
- 3 eggs
- 125 ml of milk
- 3 teaspoons of baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 2 packages of gingerbread spice (40 gr each)
- Additionally: 3-4 jars of plum jam, 250-300 gr. Chocolate 70%
- preparation of the dough
Honey, sugar and butter melt in a saucepan or pot with a thick bottom. While stirring melt the ingredients. Boil and turn off. The mixture should have a uniform consistency. Set aside to cool. Add to cooled weight flour, lightly beaten eggs, baking soda dissolved in milk, salt and spices. Knead to the creation of a single lump-free mass. The dough should be quite sticky-thick consistency. We put the dough into the dish or glass bowl. Tightly cover with a cloth and leave in a cool place for 5 weeks. A week before Christmas bake gingerbread.
Baking
Divide the dough into 3 equal parts. Roll every part of the dough, preferably on a sheet of paper without a dusting of flour. Roll carefully around 0,5 cm. thickness. Under the cooking time it will considerably grow. Move sheeted dough onto a baking tray with dimensions 40x25. Bake at temp. 170C 16-20 min. Remove and translate on the grill to cool. Slightly warm up for about 3-4 jars of plum jam. Translate gingerbread cake jam. Wrapp gingerbread in a sheet of paper and then cover with a linen cloth. Leave it to crush for a week. Then pour the brownie with chocolate or icing.
Enjoy your meal!
Czasochłonny,ale zapewne smak niepowtarzalny:)
OdpowiedzUsuńSamo przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut. Następnie długie leżakowanie, którego nie odczuwamy. Pieczenie piernika jest bardzo łatwe. Lecz zapach pod czas pieczenia w mieszkaniu jest niebiański. Szkoda że tak ulotny, gdyby tylko mogłam zatrzymała bym go na dłużej. No i ten smak, który wynagradza wszystkie oczekiwania. Jest wart zachodu, robię go już czwarty rok pod rząd. Z tego przepisu wychodzi go sporo. Zawsze częstuje nim znajomych. Pozdrawiam!! Udanych przygotowań do świat życzę <3
UsuńNajlepszy jest właśnie staropolski. Czasami zastanawiam się dlaczego piecze się go tylko na święta. Może właśnie wtedy najlepiej smakuje?
OdpowiedzUsuńWspaniały piernik :) Najlepszy bo staropolski. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam staropolski piernik! Cudownie twój wyglada i pięknie jest ozdobiony!
OdpowiedzUsuńuściski przedświąteczne
Dziękuje!! Udanych przygotowań, wspaniałych wypieków i cudownej atmosfery przedświątecznej życzę <3
Usuń