2014/12/22

Trufle z mąki nut i daktylami

Przepis dla miłośników zdrowego odżywiania. Bardzo smaczne łakocie, przygotowane z ciecierzycy z dodatkiem daktyli i orzechów ziemnych. Zaspokajają pragnienie na słodycze. Po zjedzeniu takiego trufelka nie mamy wyrzutów sumienia i nie musimy liczyć zjedzonych kalorii. Są pyszne i bardzo zdrowe.

~Składniki~
  • 100 gr. ciecierzycy
  • 70 gr. daktyli bez pestek
  • 15 gr. kakao
  • 30 gr. miodu
  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego lub z agawy
  • skorka otarta z jednej cytryny nie woskowanej
  • 10 ml. soku z cytryny
  • 100 gr. orzeszków ziemnych prażonych nie solonych
  • Dodatkowo: wiórki kokosowe, kakao

Zalewamy ciecierzycę zimną wodą i odstawiamy na noc do napecznietą. Rano przepłukujemy ciecierzycę i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości ok.1 god. Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i wykładamy na papierowy ręcznik, żeby ją osuszyć. Następnie wsypujemy do blendera i mielimy na gładko,  wykładamy do miseczki. Daktyle bez pestek dodajemy rownież do  blendera i dokładnie miksujemy. Łączymy składniki, dodajemy skórkę z cytryny, kakao, sok cytrynowy, miód i syrop. Prażone orzeszki ziemne mielimy w blenderze jak na kruszonkę. Dodajemy ok. 60 gr. orzeszków do masy truflowej. Dokładnie mieszamy składniki do połączenia zwartej, jednolitej masy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do trzech płytkich talerzyków wsypujemy kakao, orzeszki ziemne i wiórki kokosowe. Każdy trufelek obficie obtaczamy. Wykładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego.





Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil
http://www.facebook.com/elenagotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz