Kruche mocno czekoladowe babeczki, które piecze się osobno. Z bardzo wyrazistym kremem kokosowym. Po prostu pyszne, warte wypróbowania.
Składniki na ok. 12-15 babeczek
~Kruchy spod czekoladowy~
- 150 gr mąki pszennej
- 90 gr zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 25 gr kakao
- 1 zółtko
- 50 gr cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wyrobić ręcznie. Wyrobić ciasto w jednolitą masę. Uformować w kule. Zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40-60 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószoną mąką. Wytępić foremki ciastem wysmarowane uprzednio masłem. Każdą foremkę ponakłuwać widelcem. Schłodzić babeczki w lodowce ok. 10 min.
Pieczemy w temp. 200C ok. 15 min.
~Krem kokosowy~
- 400 ml. mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- 375 gr. serka mascarpone
- 100 gr. wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- Dodatkowo: maliny
W przypadku mleczka kokosowego postępujemy najpierw schładzając puszkę mleka w lodowce, następnie ostrożnie przelewamy mleczko do drobnego sita, odsądzając z płynu. Do miksera dodajemy serek mascarpone, cukier puder,likier. Miksujemy do gładkiej pozbawionej grudek konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe. Na koniec mleczko kokosowe. Mieszamy szpatułką krem. Schładzamy w lodowce do stężenia ok. 20-30 min. Do rękawa cukierniczego wykładamy krem i nadziewamy każdą babeczkę. Wierzch babaczki ozdabiamy maliną.
Smacznego.
Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil
ENGLISH VERSION
Chocolate Muffins with coconut and raspberries.
Hard brittle chocolate muffins, which are baked separately. With a very distinctive coconut cream. Simply delicious and worth trying.
Ingredients for fragile chocolate bottom (approx. 12-15 cupcakes)
- 150 gr. wheat flour
- 90 gr. cold butter, diced
- 25 gr. cocoa
- 1 egg yolk
- 50 gr. icing sugar
- Spoon sour cream
- 1 teaspoon vanilla extract
- pinch of salt
Place all ingredients in a food processor or develop by hand. Knead the dough into a homogeneous mass. Shape into balls. Wrap in plastic wrap and put in the fridge for approx. 40-60 min.
Chilled, roll the dough on floured pastry board. Exterminate cake mold previously smeared with butter. Each mold prick with a fork. Cool in the refrigerator for approx. 10 min.
Bake at temp. 200C approx. 15 min.
Ingredients for coconut cream
- 400 ml. coconut milk or coconut cream
- 375 gr. mascarpone
- 100 gr. desiccated coconut
- 1/2 cup powdered sugar
- 2 tablespoons coconut liqueur
- Additionally: raspberries
Chill a can of milk in the fridge, then carefully pour the milk into a fine sieve, beguile you from the fluid. To a blender, add the mascarpone, icing sugar, liqueur. Blend to a smooth lump-free consistency. Add the grated coconut. At the end add coconut milk. Mix the cream with a spatula. Chill in the refrigerator to a concentration for approx. 20-30 min. Fill a piping bag with cream and teach each muffin. Decorate the top of muffins with the raspberry.
Enjoy your meal!
z chęcią porwałabym chociaż jedną taką babeczkę :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze:)) Uwielbiam smak kokosa w ciastach i ciasteczkach, a te wyglądają prze apetycznie:))
OdpowiedzUsuńCzęstuję się jedna, bo wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńmiłego popołudnia
Mniam, pyszności :) Tak egzotycznie i letnio wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosa i maliny, do tego ten czekoladowy spód. Wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńKusisz a one tak pięknie wyglądają i ten kokos mniam
OdpowiedzUsuń