2014/12/03

Babeczki czekoladowo- kokosowe z malinami

Kruche mocno czekoladowe babeczki, które piecze się osobno. Z bardzo wyrazistym kremem kokosowym. Po  prostu pyszne, warte wypróbowania.


Składniki na ok. 12-15 babeczek

~Kruchy spod czekoladowy~

  • 150 gr mąki pszennej
  • 90 gr zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 25 gr kakao
  • 1 zółtko
  • 50 gr cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wyrobić ręcznie. Wyrobić ciasto w jednolitą masę. Uformować w kule. Zawinąć w folie spożywczą  i włożyć do lodówki na ok. 40-60 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószoną mąką. Wytępić foremki ciastem wysmarowane uprzednio masłem. Każdą foremkę ponakłuwać widelcem. Schłodzić babeczki w lodowce ok. 10 min.
Pieczemy w temp. 200C ok. 15 min.

~Krem kokosowy~

  • 400 ml. mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • 375 gr. serka mascarpone
  • 100 gr. wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • Dodatkowo: maliny

W przypadku mleczka kokosowego postępujemy najpierw schładzając puszkę mleka w lodowce, następnie ostrożnie przelewamy mleczko do drobnego sita, odsądzając z płynu. Do miksera dodajemy serek mascarpone, cukier puder,likier. Miksujemy do gładkiej pozbawionej grudek konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe. Na koniec mleczko kokosowe. Mieszamy szpatułką krem. Schładzamy w lodowce do stężenia ok. 20-30 min. Do rękawa cukierniczego wykładamy krem i nadziewamy każdą babeczkę. Wierzch babaczki ozdabiamy maliną.

Smacznego.



Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil


ENGLISH VERSION
Chocolate Muffins with coconut and raspberries.

Hard brittle chocolate muffins, which are baked separately. With a very distinctive coconut cream. Simply delicious and worth trying.

Ingredients for fragile chocolate bottom (approx. 12-15 cupcakes)
  • 150 gr. wheat flour
  • 90 gr. cold butter, diced
  • 25 gr. cocoa
  • 1 egg yolk
  • 50 gr. icing sugar
  • Spoon sour cream
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt

Place all ingredients in a food processor or develop by hand. Knead the dough into a homogeneous mass. Shape into balls. Wrap in plastic wrap and put in the fridge for approx. 40-60 min.
Chilled, roll the dough on floured pastry board. Exterminate cake mold previously smeared with butter. Each mold prick with a fork. Cool in the refrigerator for approx. 10 min.
Bake at temp. 200C approx. 15 min.

Ingredients for coconut cream
  • 400 ml. coconut milk or coconut cream
  • 375 gr. mascarpone
  • 100 gr. desiccated coconut
  • 1/2 cup powdered sugar
  • 2 tablespoons coconut liqueur
  • Additionally: raspberries

Chill a can of milk in the fridge, then carefully pour the milk into a fine sieve, beguile you from the fluid. To a blender, add the mascarpone, icing sugar, liqueur. Blend to a smooth lump-free consistency. Add the grated coconut. At the end add coconut milk. Mix the cream with a spatula. Chill in the refrigerator to a concentration for approx. 20-30 min. Fill a piping bag with cream and teach each muffin. Decorate the top of muffins with the raspberry.
Enjoy your meal!


6 komentarzy:

  1. z chęcią porwałabym chociaż jedną taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze:)) Uwielbiam smak kokosa w ciastach i ciasteczkach, a te wyglądają prze apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się jedna, bo wygląda rewelacyjnie:)
    miłego popołudnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pyszności :) Tak egzotycznie i letnio wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokosa i maliny, do tego ten czekoladowy spód. Wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz a one tak pięknie wyglądają i ten kokos mniam

    OdpowiedzUsuń