2014/12/27

Sylwestrowe przekaski cz.1

Dania na Sylwester, przyjęcia lub imprezy, a nawet coś dla dwojga.
Przekąska to nieodzowna cześć każdej udanej zabawy i przyjęcia. Nie zależnie od tego czy będzie podana na zimno lub gorąco, najlepiej podawać i częstować gości lekkimi przystawkami. Im bardziej będzie różnorodnie, tym z łatwością i przyjemnością każdy znajdzie coś dla siebie.

~PTASIE GNIAZDKA~

Są to roladki z grillowanej cukinii nadziewane kaszą kuskus z przepiórczymi jajkami.


Składniki:
  • 2-3 jednakowej wielkości cukinii
  • 10-12 sztuk przepiórczych jajek, ugotowanych na twardo
  • 150 gr kaszy kuskus
  • sok z połowy cytryny
  • drobno pokrojona mięta
  • kiełki, roszponka
  • sól, pieprz, suche zioła bazylii, oregano, oliwa z oliwek.

Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, można użyć obieraczki do warzyw. Wybrać około 12 pasków tej samej wielkości, za pomocą pędzelka każdy pasek naoliwić. Posypać solą, pieprzem i suszonymi ziołami ( bazylią, oregano). Układać na rozgrzaną grillową patelnie obok siebie. Smażyć około 1 minuty z każdej strony. Zgrillowane paski cukinii wyłożyć na desce.
Kaszę kuskus wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, sól i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zalać wrzątkiem (woda powinna przykryć kuskus). Szczelnie przykryć miseczkę i odstawić do napęcznienia na ok. 5-8 min. Zdjąć pokrywkę, wymieszać kuskus widelcem łącząc składniki. Dodać świeżą mięte, wymieszać.
Zawijać roladki z cukinii. Do środka każdej roladki dodajemy po 1 łyżce kaszy. Wierzch ozdabiamy kiełkami, na nie wykładamy przepiórcze jajko. Roladki wykładamy na dużym talerzu obok wykładamy roszponkę.

~ROLADKI Z CUKINII ZE SMAŻONYMI KREWETKAMI~


Składniki:
  • 2-3 cukinie jednakowej wielkości
  • 10-12 surowych dużych krewetek w pancerzach
  • 3 ząbki czosnku
  • liście sałaty
  • szczypior, płatki chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek, drobno pokrojona natka.

Umytą i osuszoną cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Można użyć obieraczki do warzyw. Zwinąć każdą cukinie w roladkę, związać szczypiorkiem. Do środka każdej roladki włożyć liść sałaty.
Umyte, osuszone krewetki posypujemy solą. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, dodajemy krewetki i podsmażamy z każdej strony ok; 1,5 min. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, płatki chilli. Podsmażamy jeszcze ok. 1-2 min. Obsypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Na każdą roladkę wykładamy krewetkę.

Zapraszam na drugą część ''przekąsek sylwestrowych'' w stylu japońskim, już niebawem na blogu! :)


ENGLISH VERSION

Bird outlet

These are rolls stuffed with grilled zucchini couscous with quail eggs.

Ingredients:
  • 2-3 equal size zucchini
  • 10-12 pc. Quail eggs, hard-boiled
  • 150 gr. couscous
  • juice of half a lemon
  • finely chopped mint
  • sprouts, corn salad
  • salt, pepper, dried herbs basil, oregano, olive oil.
Cut zucchini lengthwise into thin slices, you can use vegetable peelers. Select approximately 12 bars of the same size, with each strip with a brush oil. Sprinkle with salt, pepper and dried herbs (basil, oregano). Put on a hot, grill pan side by side. Fry for about 1 minute on each side. Grilled zucchini strips put on the board.
Semolina couscous pour into a bowl, add the lemon juice, salt and 1 tablespoon of olive oil. Pour boiling water (water should cover the couscous). Tightly cover the bowl and leave to swell for approx. 5-8 minutes. Remove the lid, mix the couscous with a fork combining the ingredients. Add fresh mint and mix.
Wrap zucchini rolls. To the center of each scallop add 1 tablespoon of groats. Decorate the top of the sprouts, put on top quail egg. Rolls teache at a large plate next to corn. Enjoy your meal.

Zucchini rolls with fried shrimp
Ingredients
  • 2-3 courgettes equal size
  • 10-12 raw large shrimp in armor
  • 3 cloves of garlic
  • lettuce leaves
  • chives, chili flakes, salt, pepper, olive oil, finely chopped parsley.
Washed and dried courgettes cut lengthwise into thin strips. You can use vegetable peelers. Close each zucchini in a roulade, tie chives. To the center of each lettuce leaf insert rolls.
Washed, dried shrimp sprinkle with salt. On the hot frying pan pour the olive oil, add the prawns and fry on each side for about 1.5 min. Add the chopped garlic, chilli flakes. Fry for approx. 1-2 minutes. Backfilled with finely chopped parsley. For each prawn teach roulade.

Enjoy your meal!

3 komentarze:

  1. ale zaszalałaś :) cudnie wyglądają te przekąski :)
    wszystkiego dobrego po świętach :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wyglada pięknie i pomysłowo:) super propozycje!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń