2014/12/23

Śliwkowy deser

Bardzo prosty w przygotowaniu, lekko orzeźwiający smaczny deser. Będzie cudownym poczęstunkiem na świątecznym stole.

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałam życzyć Wam wszystkim cudownego, ciepłego czasu spędzonego w gronie najbliższych, pachnącej choinki oraz smakowitych potraw i łakoci !




~Składniki na spod~
  • 300 gr śliwek wędzonych 
  • 70 gr orzechów włoskich 
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Śliwki wędzone zmiksować w malakserze razem z orzechami, dodać sok z cytryny, kakao, miód. Foremkę kwadratowa ok.18 cm średnicy. wyłożyć folią spożywczą. Wyłożysz nadzienie bakaliowe, dobrze wyrównać i ugnieść za pomocą szklanki. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.

~Składniki na śliwową glazurę~
  • 800 gr śliwek 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Śliwki umyć, wypestkować. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Śliwki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Upieczone śliwki zmiksować, przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie żelatynę lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie zagotowywać). Do pure e śliwkowego dodać miód, sok z cytryny i wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na masę bakaliową. Pozostawić w lodowce do całkowitego stężenia. Po całkowitym zastygnięciu wyjąc z foremki, pokroić w niewielkie kwadraciki.
Smacznego!




ENGLISH VERSION

Plum dessert

Very easy to prepare, slightly refreshing, tasty dessert. It will be a wonderful treat for the Christmas table.

Ingredients for the bottom
  • 300 gr of smoked plums
  • 70 gr walnuts
  • 4 teaspoons of cocoa
  • 1 teaspoon honey
  • 2 teaspoons lemon juice

Smoked plum mix in the blender along with nuts, add lemon juice, cocoa, honey. Square mold about 18 cm in diameter. put cling film. Teach delicacies filling, align and knead well with a glass. Refrigerate for approx. 20 min.

Ingredients for the plum glaze
  • 800 gr plums
  • 4 teaspoons gelatin
  • 2 teaspoons honey
  • 2 teaspoons lemon juice

Wash plums, remove seeds. Preheat the oven to 200 C. Plums put on a baking tray lined with baking paper. Put in the oven for approx. 20 min. Baked plum mix, rub through a sieve. Pour gelatin with water and leave to swell. Then gently heat the gelatin until dissolved (dont cook!). To plum puree add honey, lemon juice and the cooled gelatin. Mix the ingredients well. Put on the weight of dried fruits and nuts. Leave in the refrigerator for the total concentration. When completely solidified, mold howling, cut into small squares.
Enjoy your meal!

5 komentarzy:

  1. Ale piękne :)
    Wesołych i magicznych Świąt Bożego Narodzenia:)
    uściski świąteczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń życzę Ci kochana <3

      Usuń
  2. chętnie wypróbuję bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń