2014/12/20

Świateczny keks bakaliowy

Prawdziwy, świąteczny wypiek z dużą ilością bakalii, korzennych przypraw, sokiem i skórką pomarańczową, miodem i lekką nutką likieru.
Można go upiec z wyprzedzeniem jak i na ostatnią chwilę przed świętami. Przepis jest niezawodny, a smak keksu wręcz niebiański.

Zaskakująco prosty w przygotowaniu. Bardzo wilgotny, miękki i niezwykle aromatyczny. Dzięki kakao ciasto nabiera czarnego koloru, który w połączeniu z cukrem pudrem prezentuje się zimowo i świątecznie.



~Mieszanka bakaliowa~
  • 350 gr śliwek wędzonych pokrojonych na małe kawałki
  • 200 gr jasnych rodzynek
  • 200 gr sułtanek
  • 100 ml ciemnego rumu lub likieru
  • 200 gr miodu
  • 200 gr cukru muscovado
  • 200 gr masła
  • 2 łyżki kakao
  • sok i skorka z dwóch pomarańczy
  • 1/5 łyżeczki przyprawy korzennej piernikowej
~Pozostałe składniki~

  • 150 gr mąki pszennej
  • 75 gr mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki mieszanki bakaliowej wyłożyć do większego rondelka. Zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy mieszanka bakaliową wystarczająco wystygnie ( nie powinna być gorąca ) dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąke pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Możemy składniki wymieszać za pomocą miksera na minimalnych obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki o wymiarze 32x13 wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 150C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godz.20 min. lub 1 godz. 30min. w zależności od wielkości foremki. Upieczony keks studzimy na kratce. Zawijamy w pergamin a następnie w folie aluminiową. Przed krojeniem i podaniem do stołu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Traditional Easter delicacies cake

A real traditional Easter baking, with plenty of groceries, spices, lemon juice, orange peel, honey and a hint of liqueur.
You can bake it with anticipation and at the last minute before Christmas. The recipe is foolproof, and it tastes heavenly.
Super easy to prepare. Very moist, soft and aromatic. With cocoa cake has a black color, which, in combination with powdered sugar and winter looks very festive.

The mixture of dried fruits and nuts:
  • 350gr. smoked plums cut into small pieces
  • 200gr. bright raisins
  • 200gr. sultanas
  • 100ml. dark rum or liqueur
  • 200gr. honey
  • 200gr. muscovado sugar
  • 200gr. butter
  • 2 tablespoons cocoa
  • juice and rind of two oranges
  • 1/5 teaspoon of the spice gingerbread

Other ingredients:
  • 150gr. wheat flour
  • 75gr. almond flour
  • 3 eggs
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda

Nuts and dried fruits mix - all the ingredients put into a large pan. Bring to a boil. Set aside to cool. When a mixture of dried fruits and nuts will cool down enough (it should not be hot), add the remaining ingredients: eggs, flour, almond flour, baking powder, baking soda. We mix the ingredients using a mixer at minimum speed until ingredients are combined. Cake teache to the dimension 32x13 molds lined with baking paper.
Preheat the oven to 150C and bake convection approx. 1 hour 20-30 min depending on the size of the mold. Baked biscuits cool down on a wire rack. Wrap in parchment paper and then in aluminum foil. Before cutting and serving at the table sprinkle with powdered sugar.
Enjoy your meal!

2 komentarze: