2014/11/30

Krewetki w sosie curry z ryżem brązowym

Bardzo aromatyczne i smaczne danie wykonane w stylu tajskim. Egzotyczne, dobrze kontrastujące między sobą składniki można również wykorzystać z rybą morską lub kurczakiem. Do potrawy dobrze podawać ryż brązowy lub jaśminowy.


 Składniki:
  • 500 gr obranych, sprawionych krewetek
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego lub 2 małe puszki
  • 2 sztuki liści limonki kaffir
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego
  • kilka listków tajskiej bazylii
  • olej arachidowy do smażenia

Rozgrzewamy olej w woku. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli. Następnie krewetki i smażymy s obu stron ok. 3 min. Wykładamy krewetki do suchej miseczki.
Do woka wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy czerwony sos curry i mleczko kokosowe. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powinien powstać sos, który będzie stopniowo nabierał odpowiedniej konsystencji. Dodać liści kaffir, następnie cukier palmowy, sos rybny. Chwilę jeszczę gotujemy ok. 4 min. Następnie dodajemy usmażone krewetki. Dusimy przewracając krewetki w sosie ok. 1 min.

Wykładamy krewetki na talerz, polewamy sosem curry. Dekorujemy listkami tajskiej bazylii i pokrojoną papryczką chilli. Podajemy z przygotowanym ryżem, który złagodzi podczas jedzenia pikantny smak potrawy.

Smacznego!






Aby być na bieżąco z przepisami, zapraszam serdecznie na mój facebook'owy profil

ENGLISH VERSION
Curry shrimps with brown rice

Very flavorful and tasty dish made in Thai style. Exotic, contrasting well with each other ingredients can also be used with fish or chicken sea. To the dish add brown or jasmine rice.

Ingredients:
  • 500 gr. peeled shrimp 
  • 1 small chilli
  • 2-3 tablespoons red curry paste
  • 1 can of coconut milk or 2 small cans
  • 2 kaffir lime leaves art
  • 2 tsp palm sugar
  • 1-2 teaspoons fish sauce
  • a few leaves of Thai basil
  • peanut oil for frying

Preheat the oil in a wok. Add the finely chopped chilli. Then, prawns and fry on both sides for approx. 3 min. Taught shrimp in dry bowl.
To wok pour 1 teaspoon of oil, add red curry sauce and coconut milk. Mix ingredients thoroughly together. Sauce should be established, which will gradually took on the right consistency. Add kaffir leaves, then palm sugar, fish sauce. While still cook approx. 4 minutes. Then add the fried shrimp. Cook shrimp in sauce knocking approx. 1 min.
Taught shrimp on a plate, pour the curry sauce. Decorate with Thai basil leaves and chopped chili pepper. Serve with prepared rice, which will soften when eating spicy flavor of the dish.
Enjoy your meal.

1 komentarz: