2014/11/01

Orkiszowa tarta galette z jabłkami i serkiem ricotta


Galette to jedno z najstarszych ciast francuskich. Jest bardzo znane i popularne. Historia galette jest bardzo ciekawa. Do środka ciasta wkładano niespodziankę: fasola, ziarnko grochu, lub malutka porcelanową figurkę. Ten kto znajdzie w swoim kawałku figurkę będzie ,,królem" dnia.

Jest to niezawodny wypiek. Tarta ma prosty rustykalny wygląd, pieczemy ja bez użycia formy. Smietankowo-cynamonowo-jabłkowy środek, otulony kruchym ciastem. Co może być lepszego do południowej herbatki w jesienne dni? Po prostu ja pokochacie.


Składniki na ciasto:
  • 140gr mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 100gr zimnego masła
  • startej skorki z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego lub drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Nadzienie na spod ciasta:
  • 100gr serka ricotta
  • 2 łyżeczki miodu
  • Serek z miodem dokładnie wymieszać.
  • Nadzienie jabłkowe
  • 3 jabłka szara reneta lub innej kwaskowej odmiany
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Zimne masło kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 min. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki, skrapiamy cytryną. Posypujemy cukrem i cynamonem. Delikatnie mieszamy składniki, żeby  równomiernie połączyć jabłka z przyprawami.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na arkuszu papieru. Wałkujemy tak, żeby powstał w miarę równy okrąg, a brzegi ciasta były równe. Wałek można dla ułatwienia wałkowania obsypać mąką. Na środek ciasta wykładamy serek ricotta z miodem i równomiernie go rozprowadzamy, zostawiajac margines przy brzegach ok. 4 cm. Na serku układamy warstwę jabłek. Brzegi ciasta zakładamy na jabłka. Jabłka posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego. Pieczemy w tem. 190C ok. 35 min. do zrumienienia. Tarta jest pyszna jak na ciepło tak i na zimno. Można ją podawać z gałka lodów waniliowych.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Spelled galette tart with apples and ricotta cheese

Galette is one of the oldest pastries. It is very famous and popular. History of galette is very interesting. To the center of the dough was placed surprise: beans, pea, or tiny porcelain figurine. Whoever found the figurine in their piece was known as,, king "of the day.
It is a reliable batch. Tart has a simple rustic look, bake it without the use of forms. Creamy and cinnamon-apple center, shrouded in a fragile cake. What could be better for tea in the autumn days? You'll love it.

Ingredients for the dough:
  • 140gr finely ground spelled flour
  • 100g cold butter
  • grated rind of half a lemon
  • 4 tablespoons icing sugar cane or caster sugar
  • 1 teaspoon of sugar with real vanilla
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 100g ricotta cheese
  • 2 teaspoons honey
  • Cheese with honey 
  • apple filling
  • 3 russet apples or other sour varieties
  • juice of 1/2 lemon
  • 2 tablespoons of sugar cane
  • 1/2 teaspoon cinnamon

Cold butter, cut into small pieces. All the ingredients for the dough teach on a pastry board. Chop with a knife and knead the dough. Wrap in foil and put in the fridge for approx. 30-40 min. Peel the apples, remove the cores. Cut into slices, sprinkle with lemon. Sprinkle with sugar and cinnamon. Gently mix the ingredients to evenly combine the apples with spices.
Chilled dough roll on a sheet of paper. 
Roll out so as to form as equals circle, (the edges of the dough should be as well).
The shaft sprinkle with flour. At the center of the cake put ricotta cheese with honey and distribute it evenly, leaving a margin around the edges approx. 4 cm. On the cheese put a layer of apples. The edges of the dough assume for apples. Apples sprinkle with a teaspoon of sugar cane. Bake at temp. 190C approx. 35 min. to browning. Tart is delicious as hot and cold. It can be served with vanilla ice cream scoop.
Enjoy your meal.


6 komentarzy: