2014/11/07

Cantuccini z migdałami i bakaliami

Włoskie ciasteczka cantuccini lub biscotti. Pieczone dwukrotnie, kruche i chrupiące, maja rożne dodatki : bakalie, orzechy, czekoladę. Można je porównać do sucharków lecz w konsystencji mniej twarde. Należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach, lub puszkach. Dzięki temu długo pozostaną chrupiące.




          Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 180 gr. cukru trzcinowego
  • starta skorka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 200 gr. blanszowanych migdałów (bez skorki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gr. bakalii drobno pokrojonej moreli lub żurawiny
  • 1/4 łyżeczka soli
Do suchej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W misie miksera ucieramy jajko z cukrem do puszystości. Dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakty z wanilii i migdałów. Cały czas miksujemy, dodajemy partiami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodajemy orzechy i bakalie. Łączymy składniki za pomocą szpatułki sylikonowej. Ciasto będzie dość klejące.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą sylikonową. Oprószamy dłonie mąką i dzielimy ciasto na 4 równe części. Formujemy wałeczek o szerokości  4 cm. i grubości 1,5cm. Układamy na blaszy. 
Piekarnik nagrzewamy do 175C pieczemy ok. 20-25 min. Po pierwszym upieczeniu ciasto będzie miało złocisty kolor i delikatnie twarde. Studzimy ok. 10 min. następnie ostrym nożem (najlepiej z piłką) kroimy paseczki o szerokości 1,5 cm. Pokrojone ciasteczka rozkładamy na blaszy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180C ok. 12-15 min. przewracając ciasteczka w połowie pieczenia na drugą stronę. 
Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego.






ENGLISH VERSION
Cantuccini with almonds and raisins

Italian biscotti cookies or cantuccini. Twice baked, crisp and crunchy, have different additions: raisins, nuts, chocolate. They can be compared to the consistency of breadcrumbs but are less hard. Keep them in airtight containers or cans in order to keep them crispy.

Ingredients:
  • 2 glass. Flour
  • 2 large eggs
  • 180 gr. sugar cane
  • grated rind of one lemon
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 teaspoon almond extract
  • 200 gr. blanched almonds (without peel)
  • 1 teaspoon baking powder
  • 150 gr. groceries finely chopped apricots or cranberries
  • 1/4 teaspoon salt

To a dry bowl sift flour, baking powder and salt. Grind in a mixer bowl with the sugar to the egg fluffyness. Add the lemon zest, vanilla extract and almond. All the time, mix, add the flour in batches, baking powder and salt. Finally add the nuts and raisins. We combine the ingredients with a silicone spatula. The dough will be quite sticky.
Teache baking tray with baking paper or a silicone mat. Sprinkle your hands with flour and divide the dough into 4 equal parts. Form the roller with a width of 4 cm. and a thickness of 1.5 cm. We put on baking plate.
Preheat oven to 175C, bake approx. 20-25 min. After the first baking, the cake will be golden brown and slightly firm. Cool for approx. 10 min. then with a sharp knife (preferably with the ball) cut strips with a width of 1.5 cm. Spread the chopped cookies on plate and re-insert into the oven. Bake at temp. 180C approx. 12-15 min. rolling in the middle of baking cookies on the other side.
Cool down on a wire rack. Store in a tightly closed container.
Enjoy your meal.

6 komentarzy:

  1. Ale przepysznie wyglądają te ciasteczka!!!
    miłego dnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, uwielbiam te kruche ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od dawna zbieram się do ich zrobienia :) pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń