2014/11/11

Placuszki jaglane z musem z jagód leśnych


Co może być lepszego na śniadanie niż placuszki, pancakes czy naleśniki z sosem, owocami, syropem klonowym? Wybór jest ogromny. Możemy eksperymentować dodając rożnego rodzaju mąki. Dzisiejsze placuszki z dodatkiem kaszy jaglanej, polane musem z owoców leśnych mają bardzo delikatną konsystencje. Niezwykle smaczne i zdrowe, co cieszy podwójnie.


Składniki:

  • 250 gr ugotowanej na miękko kaszy jaglanej (na wodzie lub mleku) waga po ugotowaniu
  • 2 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 100-125ml. mleka dowolnego
  • 100 gr maki pszennej lub owsianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
Kasze jaglaną, żółtka, cukier, wanilię i mleko blenderujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia wszystkie składniki ponownie miksujemy na gładką mase. Do suchej miski wlewamy białka dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami ubite białko  do ciasta i delikatnie za pomocą szpatułki łączymy składniki.
Rozgrzewamy patelnie, dodajemy odrobine oleju rzepakowego lub dowolnego jaki używamy. Nakładamy  za pomocą łyżki i smażymy z obu stron do złocistego koloru.



Mus z owoców leśnych

Składniki:
  • 150 gr świeżych lub mrożonych owoców
  • 2 łyżki syropy z agawy lub cukru trzcinowego
  • 50 gr jogurtu naturalnego
Rozmrożone lub świeże owoce zmiksować. Przetrzeć przez sito na gładki mus. Dodać jogurt, syrop i jeszcze raz zmiksować łącząc składniki na gładką konsystencje.  Placuszki serwujemy z owocami, polane musem z jagód leśnych.
Smacznego!




ENGLISH VERSION
Millet pancakes with forest berries mousse

What could be better for breakfast than pancakes - pancakes or crepes with sauce, fruit, maple syrup? The choice is huge. We can experiment by adding different kinds of flour. Today’s cakes will be with the addition of millet and mousse topped with forest fruits. It’s extremely tasty and healthy

Ingredients:
  • 250 gr soft cooked millet (water or milk) weight after cooking
  • 2 large eggs separately albumen and yolk
  • 100-125ml. milk of any kind
  • 100 gr wheat flour or oat
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon vanilla extract or sugar with real vanilla

Millet cereal, egg yolks, sugar, vanilla and milk mix in blender until it’s smooth. Add the flour and baking powder, mix all the ingredients again to smooth mass. Pour into the dry bowl, add salt and protein whip to stiff. Add portions of whipped egg white into the dough and gently combine the ingredients with a spatula.
Preheat the frying pan, add a little bit of canola oil, or any we use. Fry on both sides until it’s golden brown.

Ingredients for mousse with berries
  • 150 gr fresh or frozen fruit
  • 2 tablespoons agave syrup or sugar cane
  • 50 gr plain yogurt

Mix thawed or fresh fruits. Rub through a sieve for a smooth mousse. Add yogurt, syrup and mix again combining the ingredients to a smooth consistency. Pancakes serve with fruits and mousse topped with forest berries.
Enjoy!

7 komentarzy:

  1. wspaniała piramidka :) same pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują, moje ślinianki zwariowały :) I ten mus cudny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie podane placuszki.. <3
    idealne!

    OdpowiedzUsuń