2014/11/17

Zupa fasolowa


Taka zupa powinna zdecydowanie znaleźć się w zimowym jadłospisie. Daje poczucie sytości i dużo energii przy czym jest rozgrzewająca i treściwa w smaku. Przede wszystkim poprawia nastrój w nie zbyt słoneczne dni. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej odmiany fasoli, białej lub czerwonej namoczonej przez noc w wodzie.



Składniki :
  • 500 gr. namoczonej fasoli
  • 6 dużych malinowych pomidorów
  • 1 duża łodyga selera
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli, pozbawiona gniazd nasiennych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Namoczoną fasole gotujemy w dużej ilości wody ok. 1 godziny.dodajemy listki laurowe. Kroimy warzywa w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa: cebuli czosnek przesmażamy ok. 1 min. następnie seler, marchewkę i papryczkę chilli. Dodajemy odrobine soli i dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i dusimy ok. 5 min. Blanszujemy pomidory ( zalewamy wrzątkiem ) usuwamy skórę i nasiona. Pomidory drobno kroimy i dodajemy razem z łyżką przecieru do warzyw. Gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy nasze warzywa do rondla z gotującą fasolą.
Przykrywamy i gotujemy ok. 45-50 min. W trakcie gotowania możemy dolać wody lub warzywnego bulionu. Przyprawiamy zupę  do smaku solą i pieprzem. Fasola w zupie powinna być miękka lecz nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodać do zupy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy zupę z kromką dobrego pieczywa.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Bean soup

This soup should definitely be included in the winter diet. It gives a feeling of satiety and a lot of energy while it is warming and full-bodied in flavor. First of all, it improves mood in not too sunny days. For its preparation, we can use any variety of beans, white or red soaked overnight in water.

Ingredients:
  • 500 gr. soaked beans
  • 6 large tomatoes raspberry
  • 1 large stalk of celery
  • 2 large carrots
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 red bell pepper
  • 1 chilli, seed-free outlets
  • 1 tablespoon of tomato puree
  • 2 bay leaves
  • 4 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
  • parsley

Boil the soaked beans in water for approx. 1 hour. We add bay leaves. Cut the vegetables into small cubes. Warm up the olive oil in a saucepan and add the chopped vegetables: onion garlic fry approx. 1 min. then celery, carrot and chilli. We add a little bit of salt and mix the ingredients thoroughly. Add the chopped red pepper and cook approx. 5 min. Blanche tomatoes (pour boiling water), remove the skin and seeds. Finely cut tomatoes and add along with a tablespoon of  vegetables. Boil for a few minutes, then add our vegetables into a saucepan of simmering beans.
Cover and cook for approx. 45-50 min. During the cooking process, we can add water or vegetable broth. Season with salt and pepper. Beans in the soup should be soft but not mushy. At the end of cooking add the chopped parsley. Serve the soup with a slice of good bread.
Enjoy your meal.


4 komentarze: