2014/11/26

Rybne kotleciki z potrawką z ciecierzycy i warzyw

Małe, rybne, mielone kotleciki wykonane z dorsza. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie.Bardzo delikatne w smaku z chrupiącą panierką orzechową. Uwielbiane przez dzieci - bezpieczne, bo pozbawione ości. Zamiast panierki dodałam drobno zmielone migdały. Kotleciki podane z lekką  i smaczną ciecierzycą z warzywami, stanowią pożywną przystawkę, dającą energię na długo. Danie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego odżywiania!


Składniki:
  • 450 gr świeżego filetu z dorsza bez skóry i ości  lub innej morskiej ryby
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko rozdzielone na zółtko i białko
  • drobno pokrojona natka pietruszki
  • 50 gr sera Parmigiano startego
  • skorka z cytryny ( można pominąć )
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 gr zmielonych migdałów
Rybę kroimy na kawałki. Obieramy i kroimy cebule, siekamy pietruszkę. Do blendery lub maszynki do mielenia dodajemy cebule, pokrojone filety rybne. Przyprawiamy masę rybną dodając zółtko, tarty ser, natkę pietruszki, skórkę cytrynową, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Dokładnie łączymy składniki. Ubijamy białko na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy, mieszając za pomocą szpatułki. Z masy formujemy okrągłe kotleciki jednakowej wielkości. Obtaczamy w panierce migdałowej. Wykładamy na desce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 20-25 min.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Ciecierzyca z warzywami:

  • 200 gr suchej ciecierzycy namoczonej przez noc, lub 400 gr. ciecierzycy z puszki, osączonej
  • 1 czerwona papryka, obrana i pokrojona
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w drobne plasterki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 150 gr młode liści szpinaku, umyte i osuszone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • duża garść listków kolendry
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo: można dodać pokruszonego sera feta

Suchą ciecierzycę namoczoną i napecznietą przez noc zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dolewając w trakcie gotowania wodę ok. 1 1/2 godziny do miekkosci. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy na sito do odsączenia.

Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 6 min. Dodajemy papryczkę chilli i smażymy przez następną minutę. Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną i mieszając dusimy warzywa następne  5-6 min. W następnej kolejności dodajemy ciecierzycę, polewamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, az składniki dobrze się połączą, a ciecierzyca dokładnie się nagrzeje. Wyłączamy palnik i dodajemy liście młodego szpinaku. Szpinak pod wpływem ciepła zmięknie. Odstawiamy danie na pare minut.

Wykładamy na talerz porcje potrawy z ciecierzycy, posypujemy kolendrą, obok kładziemy mielone kotleciki.

Smacznego.






ENGLISH VERSION
Fish cutlets stew with chickpeas and vegetables

Small fish patties made from minced cod. Very quick and easy dish to prepare. Loved by children, safe and free of bones. Instead of breading I added finely ground almonds. Very delicate in flavor with a crispy breading nut. Cutlets served with a light and tasty chickpeas with vegetables, are nutritious and giving energy to the long snap. 

Ingredients:
  • 450 gr. fresh cod fillet without skin and bones or other marine fish
  • 1 small red onion
  • 1 separated into egg yolk and albumen
  • finely chopped parsley
  • 50 gr. grated Parmigiano cheese
  • lemon peel (can be omitted)
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • salt and pepper to taste
  • 150 gr. ground almonds

Cut fish into pieces. Peel and slice onions, chopped parsley. To blenders or grinder, add the onions, cut fish fillets. Season with fish weight by adding egg yolk, grated cheese, parsley, lemon zest, paprika, salt and pepper. Thoroughly combine the ingredients. Whip protein stiff and very gently add to the weight, stirring with a spatula. Out of the round we form patties of equal size. 
Tossed in almond batter. Taught on board, cover with foil and put in the fridge for approx. 20-25 min. Fry in hot oil on both sides until browned.

Ingredients for chickpeas with vegetables:
  • 200 gr. dry chickpeas soaked overnight, or 400 gr. canned chickpeas, drained
  • 1 red pepper, peeled and chopped
  • 1 onion, peeled and cut into small slices
  • 1/2 chillies
  • 150 gr. young spinach leaves, washed and dried
  • 2 tablespoons lemon juice
  • large handful of coriander leaves
  • salt and pepper
  • 3-4 tablespoons olive oil
  • In addition: you can add crushed feta

Dry chickpeas soaked overnight pour with water and cook until tender, adding water during cooking approx. 1 1/2 hours until tender. Cooked chickpeas translate sieve to drain.
Preheat the frying pan and pour the olive oil. Add the chopped onion and fry over medium heat approx. 6 min. Add the chilli and fry for a further minute. Add the chopped red pepper and cook stirring vegetables next 5-6 min. Next, add the chickpeas, pour the lemon juice. Season with salt and pepper. Fry until well blended ingredients and chickpeas thoroughly warm up. Turn off the burner and add the baby spinach leaves. Spinach will soften becaouse of the heat. Let the dish stand for a few minutes.
Teache at the plate portions of chickpea dish, sprinkle with coriander and add the chops.
Enjoy your meal!


2 komentarze: