2014/10/31

Chilli con carne z dynią


Bardzo lubię dania jednogarnkowe takie jak zupy, gulasze, bigos, fasolkę po bretońsku  i wiele innych potraw. Tego typu dania przygotowuje się w jednym garnku, są one  bardzo sycące i smaczne.

Zmieniłam nieco potrawę chilli con carne, dodając zamiast czerwonej fasoli- dynie. Mając sezon na dynie uznałam, że dobrze by było znane już w smaku danie podać w nieco innej osłonie.


Składniki:

  • 700-800 gr dobrej jakości udźca wołowego pokrojonego w kostkę  lub w  nie wielkie kawałki tej samej wielkości
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże cebuli
  • 3 ząbki. czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 gr dyni hokaido lub innej odmiany pokrojonej w kostkę
  • 2 puszka pokrojonych pomidorów bez skorki
  • 80 gr koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 3 suszone pomidorki w zalewie
  • 4 łyżeczki sosu worcestershire
  • kilka kropel tabasco
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ok. 30 gr oleju roślinnego
  • sól, zmielony czarny pieprz
  • Do podania: ryż, nachosy

Wykonanie:
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Poddusić na patelni. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy. Wymieszaś i chwile poddusić ok. 5 min. Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmażać na słabej mocy palnika do lekkiego zbrązowienia. Pokroić paprykę w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy dokładnie przemieszać składniki. Przykryć garnek pokrywką i dusić ok. 30 min. Po tym czasie dokładnie wymieszać skladniki, aby nic nie przywarło. Przyprawiamy danie dodając pokrojone suszone pomidorki w zalewie, suszone zioła, sos worcestershire, kilka kropel tabasco ( można pominąć ) i cukier. Mieszamy, ponownie przykrywamy i dusimy naszą potrawę do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie, powinno rozpadać się, gdy je lekko naciśniemy łyżka. Czas gotowania zależy od gatunku mięsa, wiec warto próbował potrawę.  Ok. 1i1/2 godz.
Na sam koniec dodać pokrojoną w kostkę dynie. Przyprawić sola i pieprzem, ewentualnie możemy dodać odrobine cukru. Najlepiej przyprawiac według upodobań, bardziej lub mniej ostro. Przykryć i gotować ok. 30 min. aż dynia odpowiednio zmięknie.
Do wydrążonej i osuszonej dyni nałożyć potrawę i podawac do stołu.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Chilli con carne with pumpkin

I really like stews such as soups, stews, baked beans and many other dishes. This type of dishes that are prepared in one pot are very filling and delicious. 
I changed a little bit a dish of chilli con carne, adding a pumpkin instead of a red beans. With the coming season of the pumpkins I decided that it would be a good idea to give a slightly different cover to a already known taste.

Ingredients: 
  • 700-800 gr good quality beef leg meat, diced or not the big pieces of the same size 
  • 1 large green bell pepper 
  • 1 large red bell pepper 
  • 2 large onions 
  • 3 cloves. garlic 
  • 2 stalks of celery 
  • 250 gr pumpkin Hokaido or another variety, diced 
  • 2 tin chopped tomatoes without peel 
  • 80 gr tomato paste 
  • 1 tablespoon sweet paprika 
  • 1 tsp chilli powder 
  • 3 dried tomatoes in brine 
  • 4 teaspoons Worcestershire sauce 
  • a few drops of tabasco 
  • 2 teaspoons of sugar cane 
  • 2 teaspoons dried thyme 
  • approx. 30 gr vegetable oil 
  • salt, ground black pepper 
  • To serve with: rice, nachos 

Onions and garlic cut into cubes. Sauté pan. Add sliced ​​into thin slices celery. Stir and simmer moments approx. 5 min. Add diced beef. Fry on a low burner until its slightly browned. Cut the peppers into cubes and add to the meat. Then add the canned tomatoes and tomato paste thoroughly mix the ingredients. Cover the pan with a lid and simmer approx. 30 min. After this time, thoroughly mix the ingredients, so that nothing will stick. Season with dish by adding chopped dried tomatoes in brine, dried herbs, worcestershire sauce, a few drops of Tabasco sauce (can be omitted) and sugar. Mix, again cover and cook our food until the meat is sufficiently soft, it should fall apart when you press them lightly with spoon. Cooking time depends on the kind of meat, so it is worth trying the food. Approx. 1i1 / 2 hours. 
At the end add the diced pumpkin. Season with salt and pepper, or you can add a little bit of sugar. The best season to your liking, more or less sharply. Cover and cook for approx. 30 min. until pumpkin is tender, respectively. 
To hollowed and dried gourds impose dish and serve at the table. 
Enjoy your meal.

2 komentarze: