2014/11/12

Zupa pomidorowo - jabłkowa z makaronem


Odpowiednio przygotowana zupa ma dużo zalet. Ogrzewa nasz organizm, dostarcza  dużej dawki energii. Sycące, lekkie lub pożywne przygotowane prawidłowo wcale nie tuczą a nawet mogą pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Do zupy pomidorowej mam zdecydowaną słabość. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna z delikatną jabłkową nutą. Lekka i zdrowa na domowym wywarze jarzynowym ze świeżymi pomidorami.


Składniki na wywar warzywny:
  • 1 seler naciowy, posiekany
  • 1 mały por pokrojony na grube kawałki
  • 2 cebuli pokrojone w grubą kostkę
  • 3 duże marchewki obrane i pokrojone
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • gałązkę tymianku, pietruszki
  • sol i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy warzywa skrapiamy oliwa z oliwek i pieczemy ok. 20 min.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika, wkładamy do garnka i zalewamy 11/2 litrem. wody.
Dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 15 min. Odstawiamy na ok. 1 godz. lub jeżeli to możliwe na całą noc, żeby wywar miał bardziej esencjonalny smak.
Przecedzamy przez drobne sito. Można przechowywać w lodowce lub zamrażalniku.


Składniki na zupę pomidorową:

  • 800 gr. malinowych pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 ml. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jabłko słodkiej odmiany, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 100-150 gr. makaronu, oinoe lub ryżu brązowego
  • sol, pieprz
Zblanszować pomidory ( zalać wrzątkiem ) usunąć skórkę i gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone pomidory, cukier i ok. 5 min. dusimy. Wykładamy do garnka, zalewamy bulionem przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy pokrojone jabłuszko i gotujemy ok. 5-7 min. Doprawiamy zupę według smaku. Zmiksować zupę blenderem, przelać przez sito. Dodać do garnka i ponownie zagotować ok. 5 min.
Makaron ugotować al dente. Wykładać do miseczek ugotowany makaron, zalać zupą pomidorową. Można dodać posiekane świeże zioła, pietruszkę lub kolendrę.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Tomato-apple soup with noodles

Properly prepared, soup has a lot of advantages. Warms the body, provides a high dose of energy. Filling, light and nutritious, prepared properly are not fattening and may even help maintain a healthy weight.
For the tomato soup I have a definite weakness. It is very tasty and aromatic with a delicate hint of apple. Light and sound on a home brew of vegetables with fresh tomatoes.

Ingredients for vegetable broth:
  • 1 celery, chopped
  • 1 small leek cut into thick pieces
  • 2 onions, cut into thick cubes
  • 3 large carrots peeled and chopped
  • 1 head of garlic
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 bay leaf
  • a few grains of black pepper
  • sprig of thyme, parsley
  • salt and pepper

Preheat oven to 200C. Teache baking tray with baking paper. Taught vegetables sprinkle with olive oil and bake for approx. 20 min.
Remove the vegetables from the oven, put in a pot and pour 11/2 liter. of water.
Add the herbs, season with salt and pepper. Boil approx. 15 min. Let stand for approx. 1 hr. or if possible overnight, so the broth has more essential flavor.
Strain through a fine sieve. You can store in the refrigerator or freezer.

Ingredients for tomato soup:
  • 800 gr. raspberry tomato
  • 2 teaspoons of sugar
  • 500 ml. vegetable broth
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 sweet apple varieties, peeled and cut into quarters
  • 100-150 gr. pasta or brown rice oinoe
  • salt and pepper

Blanche tomatoes (pour boiling water), remove the peel and cores. On the hot frying pan pour the olive oil, add chopped tomatoes, sugar and stew for approx. 5 min. Taught in the pot, pour broth and cover, cook on low heat approx. 20 min. Add the diced apple and cook for approx. 5-7 minutes. Season the soup according to taste. Blend the soup, pour through a sieve. Add to the pot and bring to a boil again for approx. 5 min.
Cook the pasta al dente. Pour tomato soup and pasta to the lining cups. You can add chopped fresh herbs, parsley or coriander.
Enjoy your meal.

6 komentarzy:

  1. Dodatek jabłka mnie zaskoczył.
    Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa to ulubiona mojego syna,dziś miałam gotować i wykorzystam Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam-lekko kwaskowa,kremowa,pyszna:)ja na talerzu zabieliłam lekko śmietaną,no i uprościłam wykonanie bulionu pomijając pieczenie:)

      Usuń
    2. Cieszę się, ze ci smakowała. Co do bulionu to warzywa mogą być rownież ugotowane. Pozdrawiam... Udanego weekendu życzę 💐💕

      Usuń
  3. To musiała być wspaniała uczta!!!
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  4. super, uwielbiam takie rozgrzewające zupki. jabłko w pomidorówce to dla mnie nowość, ale lubię niecodzienne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń