2014/11/03

Sałatka z młodym szpinakiem, figami i truskawkami


Wszyscy lubimy sałatki. Jest to idealne danie pod każdym względem. Sałatki można komponować na rożne sposoby i smaki. Dodając ulubione składniki, można je przemieniać w bardzo sycące lub lekkie i zdrowe. Wszystko zależy od naszych gustów i upodobań .

Moja sałatka jest właśnie lekka i zdrowa. Można do niej dodać odrobinę grzanek. Idealna na drugie śniadanie albo jako lekki obiad dla osób odchudzających się.

Składniki:
  • 250 gr młodego szpinaku, umytego i osuszonego
  • 4 świeże figi
  • 8-10 szt truskawek
  • 40-50 gr sera feta
  • Ponadto: garść  uprażonych orzeszkow piniowych
  • Dressing :
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sok z cytryny, sól, pieprz świeżo zmielony, pare liści mięty
Wszystkie składniki na dressing połączyć i dokładnie wymieszać. Można wszystko umieścić w słoiczku, szczelnie zamknąć i dodrze potrząsnąć do uzyskania gęstego, jednolitego sosu.
Owoce pokroić figi na ćwiartki a truskawki na połówki. Ser feta pokroić w kostkę lub delikatnie połamać na kawałeczki. Na duży talerz wyłożyć szpinak na nim rozłożyć owoce. Polać połową dressingu sałatkę, wyłożyć ser i posypać orzeszkami piniowymi. Wierzch sałatki skropić pozostałym dressingiem. Udekorować listkami mięty.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
A salad of spinach, figs and strawberries

We all like salads. This is the perfect dish in every respect. Salads can be formulated in different ways and flavors. Adding favorite ingredients, it can be transformed in a very stodgy or light and healthy. Everything depends on our tastes and preferences.
My salad is light and healthy. You can add to it a little bit of toast. It is ideal for lunch or a light dinner for those on a diet.

Ingredients: 

  • 250gr. baby spinach, washed and dried 
  • 4 fresh figs 
  • 8-10szt. strawberries 
  • 40-50gr. feta cheese 
  • In addition: a handful of pine nuts dressing: 
  • 4 tablespoons olive oil extra virgin 
  • 1 tablespoon balsamic sauce 
  • 1 teaspoon maple syrup or agave syrup 
  • lemon juice, salt, freshly ground pepper, a few mint leaves 

All the ingredients for the dressing mix together thoroughly. You can put everything in a jar, close tightly and shake to a thick, uniform sauce.
Slice figs into quarters and strawberries in half. Feta cheese cut into cubes or gently break into pieces. On a large plate put spinach on it to spread the fruits. Pour half of dressing on the salad, put the cheese and sprinkle with pine nuts. Sprinkle top of salad with the rest of the dressing. Garnish with mint leaves. Enjoy your meal.

4 komentarze:

  1. Poezja po prostu....
    smacznego kochana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) figi w sałatce doskonale się komponuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na kolorową sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń