Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Można powiedzieć, ze jest odpowiednikiem fast food'ow. Istnieje mnóstwo odmian tacos: z wołowiną, kurczakiem, krewetkami, rybą. Do tego sosy: salsa verde, salsa pico de gallo, achiote.
Takim dość szybkim, nieskomplikowanym daniem, a raczej przystawką, można zaspokoić głód.
Składniki:
- 250 gr udek lub piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 słodka czerwona papryka
- 200 gr. pomidorów z puszki
- 200 gr. kukurydzy świeżej lub z puszki
- 6 muszli tacos
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sol, pieprz, oliwa z oliwek
Dodatkowo: limonka, parę listków świeżej kolendry, czerwona cebula pokrojona w krążki
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną cebule, czosnek i papryczkę chilli. Smażyć do momentu, aż cebula lekko zeszkli. Dodać przyprawy: mieloną kolendrę, kmin rzymski, wędzoną paprykę w proszku. Przyprawy połączyć z cebulką i ok. 1 min. podsmażyć. Następnie dodać pokrojonego kurczaka i dusić ok. 5 min. Pokroić czerwoną paprykę w drobną kostkę i dodać do potrawy. Dorzucić pomidory z puszki i smażyć do momentu, aż pomidory nabiorą konsystencje gęstego sosu ok. 10-15 min. Dodać odcedzoną kukurydze, doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać. Chwilę przestudzić. Ułożyć muszle na talerzu lub desce, do każdej nałożyć po 2 łyżki potrawy z kurczaka. Posypać świeżą kolendrą, krążkami cebuli i wycisnąć sok z limonki.
Smacznego.
Zapraszam serdecznie na mój profil na facebook'u
ENGLISH VERSION
Tacos with stewed chicken in tomato sauce
Tacos is one of the most popular Mexican dishes. You can say that is the equivalent of fastwood. There are plenty of varieties of tacos: beef, chicken, shrimp, fish. For this sauces: salsa verde, salsa, pico de gallo, achiote.
With such a pretty fast to make and not a complicated dish, but rather a snap, you can satisfy your hunger.
Ingredients:
- 250gr. legs or chicken breasts
- 1 red onion
- 1 clove of garlic
- 1 sweet red pepper
- 200 gr. tinned tomatoes
- 200 gr. corn fresh or canned
- 6 shell tacos
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1/2 teaspoon of cumin
- 1 chilli
- 1 teaspoon smoked paprika
- salt, pepper, olive oil
- Addition of lime, a few leaves of fresh cilantro, red onion, sliced into rings
In a skillet heat a tablespoon of olive oil, add chopped onions, garlic and chilli. Fry until the onion lightly glazes. Add the spices: ground coriander, cumin, smoked paprika. Spices combine with onion and stir-fry for approx. 1 min. Then add the diced chicken and simmer approx. 5 min. Cut the red pepper into small cubes and add to the dish. Throw in canned tomatoes and cook until tomatoes will take on the consistency of a thick sauce approx. 10-15 min. Add drained corn, season with salt and pepper. Mix thoroughly. Cool for a moment. Place shells on a plate or board, to impose upon each 2 tablespoons chicken dishes. Sprinkle with fresh coriander, onion rings and a squeeze of lime juice.
Enjoy your meal!
Cudownie wyglada, że aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńmiłej soboty kochana
Wyglądają wspaniale, aż szkoda jeść takie ładnie :) mniam!
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam tacos :)
OdpowiedzUsuń