2014/10/19

Tabboulech z dodatkiem pieczonej dyni i cukinii

Jest to blisko-wschodnia potrawa lekko przeze mnie zmodyfikowana poprzez dodanie upieczonej dyni i cukinii. Użyłam kaszy bulgur, można ją nabyć bez problemu w sklepach ekologicznych. Tabbouleh to bardzo zdrowa, lekka i smaczna sałatka, podałam ją w jesiennym klimacie, wykorzystując piękne dary natury. Sałatkę można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do mięs i ryb.




Składniki :
  • 100 gr kaszy bulgur
  • 100 gr upieczonej dyni
  • 250 gr pomidorów śliwkowych
  • 3 młode cebule dymki
  • duży pęczek pietruszki
  • pęczek mięty
  • sok z jednej małej cytryny
  • sól morska, czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Kasze dobrze wypłukać pod bieżąca wodą. Wstawić garnek z kaszą i zalać wodą, ze sporym zapasem przykrywając bulgur. Gotować ok. 10-12 min. w zależności od rozmiaru kaszy (występują  drobno i grubo ziarniste odmiany). Ugotowaną kasze przełożyć na drobne sitko i dokładnie osaczyć z nadmiaru wody. Kasze przełożyć do miski.
Upieczoną dynie i pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać do kaszy. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, odstawić do nasączenia sokami. W miedzy czasie pokroić zioła : cebule, pietruszkę oraz mięte. Wmieszać zioła do sałatki. Spróbować i doprawić według uznania. Dodać do wydrążonej i osuszonej dyni i cukini.
Smacznego!




ENGLISH VERSION
Tabboulech with the addition of roasted pumpkin and zucchini

This is a middle-Eastern dish that I slightly modified by adding roasted pumpkin and zucchini. I used buckwheat bulgur - you can buy it without a problem in organic stores. Tabbouleh is a healthy, light and tasty salad - I served it in the autumn climate, using the beautiful gifts of nature. The salad can be served as an appetizer or as an addition to meat and fish.


Ingredients: 
  • 100 gr buckwheat bulgur 
  • 100 gr roasted pumpkin 
  • 250 gr plum tomatoes 
  • 3 young spring onions 
  • large bunch of parsley 
  • a bunch of mint 
  • juice of one lemon small 
  • sea ​​salt, black pepper 
  • 4 tablespoons olive oil 

Groats rinse well under running water. Place the pot with barley and cover with water, with considerable reserve covering the bulgur. Cook for approx. 10-12 min. depending on the size of porridge (there are finely and coarsely granular variety). Cooked cereal put into a fine sieve and thoroughly drain from water. Groats translate into a bowl. 
Baked pumpkins and tomatoes cut into small cubes, add to the porridge. Season with lemon juice, olive oil, salt and pepper. Mix thoroughly, allow the juices to soak. In the meantime cut herbs: onions, parsley and mint. Stir in the herbs for salads. Try and season to taste. Add to hollow and dried pumpkin and zucchini. 
Enjoy!

9 komentarzy:

  1. Takiego dania jeszcze nigdy nie jadłam... wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje!
    ściskam poniedziałkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak podanej kaszy jeszcze nie jadłam! Super się prezentuje, o niebo lepiej pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleno, naprawdę świetny przepis! Wiosną robiłam tabbouleh ze szczawiem, a Ty zaprezentowałaś świetna jesienną wersję tego klasycznego dania. Dodatkowo pięknie je podałaś. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane i smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kaszę bulgur i często ją stosuję, ale z dynią jeszcze nie próbowałam, zachęcająco u Ciebie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne! Uwielbiam te warzywa!

    OdpowiedzUsuń