2014/10/27

Ciasteczka Złote Dukaty

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Przepis na ok. 10-12 szt. 
Składniki:
  • 90 gr mleka skondensowanego słodzonego 
  • 40 gr masła 
  • 40 gr miodu 
  • 55 gr ziaren słonecznika 
  • 55 gr sezamu 
  • 35 gr płatków owsianych 
  • 30 gr orzechów laskowych, podprazonych i oczyszczonych 
  • 40 gr rodzynek 

W rondelku roztapiamy masło, wlewamy mleko skondensowane, mieszamy i podgrzewamy. Odstawiamy z ognia i dodajemy miód dokładnie łącząc składniki. Podkrążone orzechy drobno kroimy. Do suchej misy wsypujemy bakalie i ziarna, dokładnie ze sobą mieszamy. Wlewamy podgrzaną miksturę do suchych składników i łączymy wszystko w jedna masę . Powstanie dość klejąca masa. Następnie odcinamy kawałek folii spożywczej i wykładamy na nią masę. Szczelnie zawijamy i formujemy w wałek. Dokładnie dociskamy by był dość zbity i miał równy kształt. 
Odkładamy do lodówki na ok. 30 min. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wałeczek kroimy na równe plasterki ok. 4mm i układamy na blaszy. Nadajemy im okrągły kształt. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165-170C z termoobiegiem ok. 16-18 min. do zezłocenia. Po wyjęciu zostawiamy ciastka na blaszy do wystygnięcia, następnie suszymy na kratce do stwardnienia. Możemy przechowywać w szczelnym pojemniku ok. 7 dni. 
Smacznego.




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka!
    Wyglądają przepysznie!
    pozdrawiam cieplutko kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wyglądają jak złoto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyglądają:) chętnie zrobię takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. te ciastka muszą być złotem, muszą!
    Tyle dobroci.. <3 mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te Twoje filmiki! ciasta wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam takich ciasteczek a zapowiadają się bardzo smakowicie, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń