2014/10/11

Tartaletki z kremem budyniowym i figami



Wyśmienite kruche tartaletki z nutką pomarańczy dobrze kontrastują z kremem budyniowym i figami. Owoce z pewnością możemy zamienić na te które mamy.

Jedyną wadą ich jest to, że szybko znikają ze stołu.
Składniki na ciasto:

  • 250 gr mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 175 gr zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 60 gr cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka miodu
  • skórka z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
  • Dodatkowo potrzebne będą figi,borówki, maliny.
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania masy podobnej do kruszonki. Wyjąc ciasto i zagnieść w jednolitą kule. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Ciasto w miarę cienko rozwalkować na placek ok. 4mm. wykrawać z niego krążki i wylepiać nim foremki posmarowane wcześniej masłem.spod foremki po nakłuwać widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180C i piec ok. 14 min. do zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić tartaletki i ostrożnie wyjąc z foremek.
Krem budyniowy:
  • 2 opakowania budyniu z cukrem waniliowego lub śmietankowego
Budynie gotujemy z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Wypełniamy tartaletki ciepłym budyniem i dekorujemy owocami.
Smacznego.


ENGLISH VERSION
Tartlets with custard pudding and figs

Delicious shortbread tartlets with a hint of orange contrast with the cream pudding and figs. Surely we can replace fruits with those we have. 
The only drawback to them is that they quickly disappear from the table.

Ingredients for the dough: 
  • 250 gr flour 
  • 3 egg yolks 
  • 175 gr cold butter, cut into pieces 
  • 60 gr icing sugar 
  • 1 teaspoon vanilla extract 
  • 1 teaspoon honey 
  • zest of one orange 
  • pinch of salt 
  • In addition, you will need figs, blueberries, raspberries. 

Blend all the ingredients to obtain a crumb-like mass. Remove the dough and knead to a ball form. Wrap in cling film and refrigerate for approx. 1 hour. Remove the chilled dough from the refrigerator, rool on a floured countertop. Roll the dough as thinly, approx. 4mm. trim rings and mold with previously smeared butter. Thrust the bottom by a fork. 
Preheat the oven to 180C and bake for approx. 14 min. to browning. After baking, let it cool, and carefully remove the tartlets from the molds. 

Ingredients for flan: 
  • 2 packages vanilla pudding with sugar or cream 

Puddings cook with half the amount of milk recommended on the package. Fill the tartlets with warm pudding and decorate with fruit. 
Enjoy your meal!

7 komentarzy: