Przepis na te ciasteczka jest autorstwa Nigelli. Dużo w nich zdrowych i pysznych bakalii , orzechów pekan i płatków owsianych. Są bardzo smaczne a największą zaletą jest to, że robią się błyskawicznie.
Składniki na ok. 25 szt.
- 140 gr mąki pszennej
- 75 gr płatków owsianych
- 70 gr cukru trzcinowego
- 80 gr cukru pudru
- 125 gr masła miękkiego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 140 gr białej czekolady drobno pokrojonej lub chipsów z białej czekolady
- 50 gr orzechów pekan pokrojonych
- 75 gr suszonej żurawiny
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrami do puszystośći. Dodać suche składniki i wszystko dobrze połączyć. Na koniec wmieszać bakalie, orzechy i pokrojoną czekoladę. Blachę wyłożyć matą sylikonową lub papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszy w niewielkich odstępach. Kulki delikatnie spłaszczyć łyżką. Piec w temp. 180C ok. 15min. Studzić na kratce.
Smacznego.
Dziś robiłam ciasteczka owsiane z żurawiną, ale nie słyszałam o dodawaniu białej czekolady, intrygujące muszę przyznać ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają. na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńpyszne i wspaniale podane! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka!!!! Kradnę jedno, no moze dwa wirtualnie!!!!
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko
Świetne połączenie! Uwielbiam wszystkie składniki w tych ciasteczkach razem i osobno :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, bo wyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
na ostatnim zdjęciu zestaw dla mojego M, choć nie wiem, czy by nie grymasił, że mało:))
OdpowiedzUsuńMmm, takim nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńTakie ciastka to ja bym mogła codziennie chrupać do kawki lub herbaty :)
OdpowiedzUsuń