2014/10/23

Ciasteczka Imbirowe

Jesień w jakiś sposób sprzyja takim korzennym smakom i aromatom. W chłodniejsze dni cześciej sięgamy po coś słodkiego. Ciasteczka bardzo wyraziste w smaku, lekko pikantne wręcz rozgrzewające. Mam nadzieje ze wam tak samo zasmakują jak i mnie. 
Przepisem zainspirowałam się ze strony White Plate, lekko go zmodyfikowałam przez dodanie do ciasta mąki owsianej.

Składniki:
  •  150 gr. miękkiego masła 
  • 1 i 1/4 szkl. maki pszennej 
  • 1 szkl. maki owsianej 
  • 1/2 szkl. cukru pudru 
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego 
  • 1 duże jajko 
  • 1/3 szkl. melasy 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/4 szkl. kandyzowanego imbiru drobno posiekanego 
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczka mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczka soli 
  • Dodatkowo: 1/2 szkl. cukru do obtoczenia ciastek 

W misie miksera ucieramy masło z cukrem do puszystości. W drugiej misce przesiewamy mąkę pszenna i sodę, dodajemy mąkę owsianom, imbir, cynamon, goździki, sól i imbir kandyzowany. 
Do puszystej maślanej masy dodajemy jajko, krótko miksując. Następnie dodajemy melasę i dokładnie miksujemy, do powstania gładkiej masy. Partiami dosypujemy suche składniki, miksując tylko do połączenia jednolitej masy. Formujemy w kule, zawijamy w folie spożywczą i schładzamy ciasto w lodowce ok. 30 min. 
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150C z termoobiegiem lub 170C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. 
Każdą kulkę obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce w nie wielkich odstępach, ponieważ podczas pieczenia nam urosną. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy, bardzo minimalnie tylko dlatego żeby nadać im odpowiednik kształt. 
Pieczemy ok. 13-15 min. do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są dość miękkie, ale po ostygnięciu stają się twardsze. Studzimy na kratce. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku ok. 7 dni. 
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają! częstuję się :)
    ściskam kochana, miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) nie robiłam jeszcze takich, ale przepis bardzo ciekawy, więc zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do zrobienia;)) Uwielbiam imbir;))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię imbir, ale ciasteczek to ja jeszcze nie robiłam! Przepis wydaje się bardzo fajny, może się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne i tak ślicznie popękały <3

    OdpowiedzUsuń