2014/10/01

Batoniki Musli




Uwielbiam batoniki musli. Zawsze chciałam samodzielnie je przygotować. Te domowej roboty są na tyle proste w przygotowaniu, ze z pewnością mogę nazwać je zdrowymi w odróżnieniu od sklepowych, które ze zdrowiem mają niewiele wspólnego. Są wręcz uzależniające. Przepis pochodzi od Nigelli.



Składniki
  • 250 gr płatków owsianych zwykłych
  • 100 gr suszonej żurawiny
  • 75 gr wiórków kokosowych
  • 125 gr nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu
  • 125 gr blanszowanych migdałów lub zastąpić innymi ulubionymi orzechami
  • 400 gr mleka zagęszczonego słodzonego

W garnuszku podgrzewamy mleko. Wszystkie składniki wsypujemy do suchego naczynia i dokładnie mieszamy. Dolewamy lekko podgrzane mleko do suchych składników i bardzo dokładnie ze sobą łączymy,

Formę o wymiarach 20 x 32 cm. wykładamy papierem do pieczenia, na nią wyłożyć przygotowaną mieszankę i nie wciskając a tylko wyrównując wstawić do piekarnika.

Piec w 130C około 45 min. Po ostudzeniu ok. 15 min. pokroić w prostokątne batoniki.
Smacznego!





ENGLISH VERSION
Muesli Bars

I love muesli bars. I always wanted to make my own. These homemade are so simple to prepare and certainly you can call them healthy as opposed to the ones you can by in a shop which have little in common with the word healthy. Also they are quite addictive. 

Ingredients 
  • 250 gr oatmeal ordinary 
  • 100 gr dried cranberries 
  • 75 gr grated coconut 
  • 125 gr sunflower seeds, pumpkin seeds, sesame seeds 
  • 125 gr blanched almonds or substituted with other favorite nuts 
  • 400 gr sweetened condensed milk 

In a pot heat the milk. All ingredients pour into a dry container and mix thoroughly. Pour slightly warmed milk to the dry ingredients and thoroughly combine with each other, 
The mold of dimensions 20 x 32 cm. taught with baking paper, put it on the prepared mix and not pushing and only aligning put in the oven. 
Bake at 130C about 45 minutes. After cooling approx. 15 min. cut into rectangular bars.
Enjoy your meal!


7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie batoniki! słodkości pełne zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudne :) chyba zmałpuję i też takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię już od kilku miesięcy cyklicznie aż do znudzenia ;)
    Świetny zamiennik łakoci ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają booosko! nigdy mi tak pięknie nie wyszły.. :(
    cud, miód, malina!

    OdpowiedzUsuń
  5. Batoniki nie dość, ze na pewno smaczne to i takie piękne!!!
    Mniam!
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń