2014/10/04

Hummus


Jest to bardzo smaczna i lubiana na całym świecie potrawa, pochodząca z Libanu. Są rożne wariacje tej potrawy lecz zasadniczym składnikiem zawsze jest ciecierzyca. Można podawać hummus z pitą, krakersami, bagietka, a serwowany z surowymi warzywami staje się zdrową przekąską.



Składniki:

  • 200 gr cieciorki
  • 3 łyżki pasty tahine
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka uprażonego kuminu
  • pół łyżeczki przyprawy sumak (możemy pominąć )
  • sól, pieprz do smaku
  • źródlana woda
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnego dnia płuczemy i zalewamy czystą wodą. Podczas gotowania dodajemy dla zmiękczenia ziaren pół łyżeczki sody oczyszczonej. Gotujemy ok. 1-2 godzin. do momentu aż ziarna można rozetrzeć w palcach. Ugotowaną cieciorkę wykładamy na sito i studzimy. Wsypujemy do blendera, dodajemy tahine, sok z cytryny, czosnek , uprażony kumin, sól, oliwę, przyprawę sumak. Jeżeli pasta ma zbyt gęstą konsystencje, dodajemy wodę. Gotową pastę można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego.



3 komentarze: