Zazwyczaj desery podaje się na zakończenie posiłków. Ja chyba łamie tę zasadę, z tego powodu, że po zakończeniu posiłku nie mam już na nic ochoty. Dlatego deserem lubię delektować zamiast owoca na drugie śniadanie.
Zasmakowałam w serze riccotta, jest to delikatniejsza wersja naszego twarogu. Doskonale sprawdza się jako baza do deserów, serników, pierogów lub raviolli.
Deser jest prosty i szybki w zrobieniu. Cudownie smakuje i elegancko się prezentuje. Lekki i zdrowy,posmakuje i dużym i małym.
Składniki na 3-4 porcje
- 2 duże dojrzałe mango
- 250 gr serka ricotta
- 200 gr.jogurtu naturalnego
- 1/2 limonki (sok i starta skorka)
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 150-200 gr borówek amerykańskich
Obrać mango, pokroić w kostkę, zostawiając połówkę dla wykładania na wierzch deseru. Mango miksujemy w mikserze, dodajemy do niego serek i jogurt. Umytą i osuszoną limonkę ścieramy ze skorki, wyciskamy sok i dodajemy do kremu z mango. Dodajemy miód lub syrop z agawy i jeszcze chwile miksujemy. Krem powinien mieć kremową, aksamitną konsystencje. Na 10-15 min. odstawiamy do lodówki. Umyte i osuszone borówki łączymy z kremem. Wykładamy do pucharków krem, dodajemy na wierzch pozostałą połówkę mango, pokrojoną w kostkę. Ponownie schładzamy deser w lodowce ok. 30 min.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Dessert with mango
Typically, desserts are served at the end of the meal. I will probably break this rule, because at the end of the meal I have no desire for anything. Therefore, instead of dessert I like to enjoy the fruit for lunch.
I tasted in the riccota cheese - it is a softer version of our curd. It is a perfect base for desserts, cheesecakes, dumplings or ravioli.
Dessert is simple and is fast in making. It tastes wonderful and is elegantly presented.
Ingredients for 3-4 servings
- 2 large ripe mango
- 250 gr ricotta cheese
- 200 gr.natural yogurt
- 1/2 lemon (juice and grated rind)
- 2 tablespoons honey or agave syrup
- 150-200 gr blueberries
Peel the mango, cut into cubes, leaving half of the lining on top of the dessert. Mango mix in a blender, add to it the cheese and yogurt. From washed and dried lime scrub the peel, squeeze the juice and add to the cream with mango. Add honey or agave syrup and mix for a moment. The cream should be of creamy, velvety consistency. For 10-15 min. leave it in the fridge. Washed and dried cranberries combine with cream. Taught cups with cream, add the remaining half on top of the mango, diced. Again chill dessert in the refrigerator approx. 30 min.
Enjoy your meal.
mimo późnej godziny to i tak poproszę taki deser!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdokładnie.. ja po obiedzie nigdy nie myślę o czymś słodkim, bo po prostu nie mam miejsca..
OdpowiedzUsuńale takie cudo na II śniadanie? A i owszem, podwójną porcję poproszę :D
wygląda wspaniale, że aż zrobiłam się głodna!!! Takie drugie śniadanie to rewelacyjne rozwiązanie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko