2014/10/29

Quinoa z brązowym ryżem basmati i czarną soczewicą

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
Składniki na quinoa i ryż
  • pół szklanki quinoa
  • pół szklanki ryżu brązowego basmati
  • dwie szklanki wody
  • 150 g młodego, umytego, osuszonego szpinaku
  • 3 suszone pomidorki w zalewie
  • dodatkowo : sól,oliwa z oliwek i sok z połówki cytryny

Przepłukujemy pod bierzącą wodą quinoe i ryż, zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Gdy woda zacznie zagotowywać się dodajemy sól. Gotujemy ok.20-25 min pod przykryciem. Pod koniec gotowania sprawdzamy delikatnie widelcem czy nadmiar wody wyparował. Kroimy suszone pomidorki. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwe. Mieszamy składniki. Dodajemy dressing do umytego, młodego szpinaku. Łączymy składniki. Dodajemy quinoe z ryżem, mieszamy, wykładamy do miseczki i skrapiamy oliwą z oliwek.


 Składniki na czarną soczewice

  • 200g czarnej soczewicy
  • 400g puszki mleka kokosowego
  • jedna papryczka chilli
  • jeden duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 50 -70g orzechów nerkowca
  • sól,olej lub oliwe
Soczewice dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 25 min. Odsączamy z nadmiaru wody. Siekamy chilli i czosnek w drobną kostkę. Czosnek z solą miażdzymy nożem. Dodajemy na rozgrzaną patelnię. Mieszamy, dodajemy przyprawy curry i imbir. Cały czas mieszamy. Dodajemy soczewice. Dusimy około 3 min. Zalewamy mlekiem kokosowym. Przyprawiamy solą. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i gotujemy około 10 min. Wykładamy do miseczki i podajemy z naszym ugotowanym daniem quinoe z ryżem i szpinakiem. Smacznego





ENGLISH VERSION
Quinoa with brown basmati rice and black lentils

Ingredients for the quinoa and rice 
  • half a cup of quinoa 
  • half a cup of brown basmati rice 
  • two glasses of water 
  • 150 g of the young, the cleaned, dried spinach 
  • 3 dried tomatoes in brine 
  • further: salt, olive oil and the juice of half a lemon 

Pour the quinoa and rice under the cold water. Cook. When the water starts to boil add salt. Cook for 20-25 minutes, covered. At the end of cooking, check gently with a fork or excess water to evaporate. Cut dried tomatoes. Squeeze the lemon juice, add the olive oil. Mix the ingredients. Add the dressing to the cleaned, young spinach. Combine the ingredients. Add the quinoa and rice, stir, teache in a bowl and sprinkle with olive oil. 

Ingredients for black lentils 
  • 200g black lentils 
  • 400g tin of coconut milk 
  • one chilli 
  • one large clove of garlic 
  • 2 tablespoons curry 
  • 1 tablespoon ginger powder 
  • 50 -70g Cashew 
  • salt, oil or olive oil 

Rinse the lentils thoroughly under running water. Pour water and cook tender for about 25 minutes. Take away the excess of water. Chop the chillies and garlic into small pieces. Garlic with salt squeeze with a knife. Add to hot pan. Stir, add the curry powder and ginger. Mix all the time. Add the lentils. Cook about 3 minutes. Pour coconut milk. Season with salt. At the end add the cashew nuts and cook for about 10 minutes. Taught in a bowl and serve with our cooked quinoa dish with rice and spinach. Bon appetite! 

1 komentarz:

  1. Przepysznie wyglada i an pewno tak smakuje!!!
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń