2014/10/09

Szpinakowy przekładaniec z nadzieniem z łososia

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Ciasto:

  • 115 gr mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 gr stopionego masła
  • 200 gr szpinaku, ugotowanego i dobrze odciśniętego 
  • 25 gr startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Jajka rozdzielamy. Do misy miksera dodajemy żółtka i przez chwile je miksujemy. Stopniowo wlewamy do nich roztopione masło i krótko miksujemy. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy żółtkowo - maślanej. Ugotowany szpinak miksujemy w blenderze, dodajemy do niego ciasto i dobrze miksujemy w celu pozbycia się grudek. Szpinakowe ciasto wykładamy do miski, dodajemy ser i w kilku turach ubite białko - dokładnie wszystko łączymy szpatułką.
Blachę o wymiarach 40x27 cm wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie go rozprowadzamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok 15 min.
Obracamy ostrożnie nasze ciasto do góry nogami i zdejmujemy papier. Kroimy na 4 równe paski.


Nadzienie:

  • 200 gr wędzonego łososia
  • 200 gr serka śmietankowego
  • Dodatkowo: pietruszka,koperek,świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny

Łososia kroimy w drobną kostkę. Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy z serkiem i pokrojonymi ziołami. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Trzy pasy ciasta smarujemy nadzieniem rozdzielonym na trzy równe części, na koniec przykrywamy czwartym paskiem nieposmarowanym. Owinąć w folie i zostawić na noc w lodówce.
Smacznego






ENGLISH VERSION
Spinach layer cake stuffed with salmon 


Ingredients for the dough: 
  • 115 gr flour 
  • 3 eggs 
  • 50 gr melted butter 
  • 200 gr spinach, cooked and well-stamped 
  • 25 g grated Parmesan cheese 
  • 1/3 teaspoon baking powder 
  • 1/4 teaspoon salt 

Separate the eggs. To the mixer bowl add egg yolks and for a moment mix. Gradually pour the melted butter and mix it briefly. Mix flour with baking powder and add to sift through weight yolk - buttery. Cooked spinach, mix in a blender, add to the batter and mix it well to get rid of lumps. Spinach pie teaches a bowl, add the cheese and several rounds of slaughtered protein - exactly everything we combine with a spatula. 
Sheet with dimensions of 40x27 cm baking paper teaches that smear butter and backfilled with flour. Taught dough and evenly distribute it. 
Put in the oven preheated to 180C and bake for about 15 minutes. 
Carefully rotate our cake upside down and take off the paper. Cut into 4 equal strips. 


Ingredients for the filling: 
  • 200 gr of smoked salmon 
  • 200 gr cream cheese 
  • Additionally: parsley, dill, freshly ground pepper, lemon juice 

Cut salmon into small cubes. Squeeze lemon juice. Mix with cream cheese and chopped herbs. Season to taste with pepper. Three strips of dough filled grease split into three equal parts, at the end we cover three parts with the fourth, not greased stripe. Wrap in foil and leave in the refrigerator overnight. 
Enjoy!



6 komentarzy:

  1. Bardzo pięknie wygląda. Bardzo pięknie podane. Na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! I na pewno smakuje niebiańsko!!!
    słonecznego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. No pięknie to wygląda. Bardzo elegancka przystaweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje :) piękne fotki

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie - ekstra prezentacja ale prawdę mówiąc sporo osób nie lubi szpinaku (chyba to uraz z dzieciństwa) niemniej jednak szpinak posiada sporo walorów odżywczych - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń