2014/10/14

Śliwkowe ciasto korzenne

Dobre, zdecydowanie jesienne, domowe ciasto, które wszystkim smakuje. Pachnące i aromatyczne dzięki korzennym przyprawom. Dodanie zmielonych orzechów laskowych powoduje, że  ciasto niezwykle długo zachowuje świeżość. Śliwki, przyprawy korzenne i orzechy laskowe tworzą świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi z blogu kuchnia nad Atlantykiem. Przepis pochodzi z blogu kuchnia nad Atlantykiem. Na pewno nie raz będę z niego korzystać. 



Składniki na ciasto

  • 500 gr śliwek węgierek
  • 200 gr maki pszennej
  • 100 gr orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni i oczyszczonych ze skorki
  • 175 gr cukru
  • 175 gr miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Okrągła blaszkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Uprażone i oczyszczone orzechy mielimy na drobną mąkę w malakserze. Maki, sól i przyprawy mieszamy ze sobą.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka po jednym ciągle miksując. Dodajemy wanilię, maki i miksujemy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Wykładamy ciasto do foremki. Na wierzchu układamy śliwki, wypestkowanego i pokrojone wzdłuż w ćwiartki. Posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ok. 60-70 min. do tak zwanego suchego patyczka.

Smacznego





ENGLISH VERSION
Plum spice pie

Good, definitely autumn, homemade cake, which is great for everyone. It’s fragrant and aromatic thanks to spicy spices. The addition of ground hazelnuts makes the cake extremely long lasting fresh. Plums, spices and nuts make a great combination of flavors. 


Ingredients for the dough 
  • 500 gr plums 
  • 200 gr wheat flour 
  • 100g hazelnuts,dried on a dry frying pan and cleaned from earwigs 
  • 175 gr of sugar 
  • 175 gr butter, softened 
  • 3 eggs 
  • 1 and 1/2 teaspoon baking powder 
  • 1/2 teaspoon cinnamon 
  • 1/4 teaspoon ground cloves 
  • 1/4 teaspoon grated nutmeg 
  • 1 teaspoon vanilla extract 
  • pinch of salt 
  • 2 tablespoons of sugar cane 
  • 1/4 teaspoon cinnamon 

A circular metal plate with a diameter of 23-24 cmlay down with baking paper. Sieve the flour and baking powder. The roasted and cleaned nuts grind into fine flour in the blender. Flour, salt and spice mix with each other. 
Grind butter with sugar until its fluffy. Add the eggs one by one constantly mixing. Add the vanilla, flour and mix it until combined. 
Warm up the oven to 180C. Taught batter into molds. Arrange on top of plums and cut along the quarters. Sprinkle them with sugar mixed with cinnamon. Bake for approx. 60-70 min. to the so-called dry stick. 
Enjoy!



9 komentarzy:

  1. Mmm, cudownie aromatyczne, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja lubię takie aromaty. Ciasto wygląda pysznie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te śliwki robią wrażenie kwitnącego ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie korzenne ciasta, kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda nieziemsko! pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie ciasta! Ślicznie wyglada!
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje i pewnie cudownie smakuje. Kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny przepis, wypróbuję jak tylko znajdę jeszcze sliwki, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń