2014/10/18

Pudding ryżowy z musem truskawkowym


Pyszny zarówno na ciepło jak i schłodzony przypomina mi zupę mleczną z mojego dzieciństwa. Pudding jest niezwykle aromatyczny i bogaty smakowo z ociekającym przepysznym musem truskawkowym. Taki deser jest doskonały jako przekąska lub podany na zakończenie przyjęcia.


Składniki na 4-6 porcji

  • 250 gr krótko-ziarnistego ryżu
  • 100 gr drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 litr mleka
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Drobno utrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny. Do rondla wlać mleko i wraz z ryżem doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć palnik, następnie dodać cukier, wanilię, skorki z pomarańczy i cytryny oraz sól. Gotować na małym ogniu, nieustannie mieszając  do momentu, aż pudding stanie się gesty i kremowy, a ryż będzie miękki. Czas gotowania puddingu ok. 30 minut. Pod koniec gotowania wymieszać mleczko kokosowe. Podawać od razu lub ostudzić i wstawić do lodówki. Jeżeli po ostudzeniu będzie zbyt gesty, można dodać odrobinę mleka.

Mus truskawkowy:

  • 250-300 gr. świeżych lub mrożonych truskawek (wcześniej rozmrożonych )
  • 3-4 łyżki syropy z agawy lub syropy klonowego
Owoce zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito. Do musu dodać syrop. Pudding rozłożyć do pucharków, polać musem truskawkowym.




ENGLISH VERSION
Rice pudding with strawberry mousse

Delicious both hot and chilled, milk soup reminds me of my childhood. Pudding is very aromatic and tastes really rich with deliciously dripping strawberry mousse. This dessert is perfect as an appetizer or served at the end of a party.

Ingredients for 4-6 servings 
  • 250 gr short-granular rice 
  • 100g caster sugar 
  • 1 vanilla pod 
  • 1 liter of milk 
  • 125 ml of coconut milk 
  • grated rind of one orange 
  • grated rind of one lemon 
  • pinch of salt 

Method of preparation: 
Finely grate the zest from the oranges and lemons. Pour the milk into a saucepan and with rice bring to the boil. Reduce the burner, then add sugar, vanilla, orange peel and lemon, and salt. Cook over low heat, stirring constantly, until the pudding becomes creamy and the rice is tender. Cook pudding for approx. 30 minutes. At the end of cooking, mix the coconut milk. Serve immediately or cool in refrigerator. If its too dense after the cooling, you can add a little milk. 

Strawberry mousse: 
  • 250-300 gr. fresh or frozen strawberries (thawed before) 
  • 3-4 tablespoons agave syrup or maple syrup 

Fruits mix in a blender and rub through a sieve. Add the syrup to the mousse. Spread the pudding to the cups, on top pour the strawberry mousse. 
Enjoy!


4 komentarze: