2014/10/02

Bułeczki na parze z fasolką Azuki

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Ciasto
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 3 łyżeczki stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Drożdże wymieszać  z łyżka mąki, łyżeczka cukru i dwiema łyżkami letniej wody. Zostawić na 15 min. do spieniania. Do przesianej mąki dodać cukier, sól i ptaszek do pieczenia. Wsypać do misy miksera dodać letnia wodę i mieszać. Powoli wlewać stopione masło. Zagnieść ciasto, uformować kule przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.


Pasta z fasolki Azuki

  • 150 gr fasoli
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 posiekanej skorki kandyzowanej pomarańczowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Fasolkę moczyć przez kilka godzin do napęcznienia. Zalać świeża wodą i gotować przez około godzinę do miękkości. Ugotowaną fasole odcedzić.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Dodajemy fasole, cukier, wiórki kokosowe, przyprawy i dusimy aż nadzienie zrobi się suche. Wsypujemy skórkę pomarańczową  i na koniec dodajemy miód. Wszystko miksujemy w blenderze na gładką pastę. Z pasty formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11-12 części. Każdą część rozciągamy i wkładamy na środek kulkę pasty fasolowej, dobrze zlepiając brzegi. Na papier do pieczenia wykładamy bułeczki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min.
Rozgrzewamy garnek do gotowania na parze, wkładamy koszyk bambusowy z wyrośniętymi bułeczkami i gotujemy ok. 15 min.
Smacznego.






ENGLISH VERSION
Steamed Buns with azuki beans.

Cake ingredients:
  • 1 1/2 teaspoons instant yeast
  • 1 1/2 glass of flour
  • 1/2 cup warm water
  • 3 teaspoons melted butter
  • 1/4 cup sugar
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • pinch of salt

Mix the yeast with a spoon of flour, a teaspoon of sugar and two tablespoons of lukewarm water. Leave for 15 minutes. foaming. To the sifted flour add sugar, salt and baking bird. Pour into mixer bowl add water and stir summer. Slowly pour the melted butter. Knead the dough, form balls covered with cloth and allow to double in volume.

Azuki bean paste ingredients
  • 150 gr beans
  • 1/4 cup caster sugar
  • 1 tablespoon grated coconut
  • 1/2 chopped candied orange peel
  • 2 teaspoons honey
  • 1 tablespoon peanut oil
  • pinch of cinnamon
  • pinch of cardamom

Beans soak for several hours to swell. Pour fresh water and cook for about an hour until its soft. Drain cooked beans.
Pour on the hot frying oil. Add the beans, sugar, coconut, spices and cook until the filling will be dry. Pour orange zest, and finally add the honey. All mixe in a blender to a smooth paste. With the paste we form balls the size of a walnut.
Dough is divided into 11-12 parts. Stretch every part and put to the center of the ball bean paste, well aggregating the platelets edges. Put buns on a baking paper and leave to rise again for approx. 15 min.
Preheat the pot for steaming, put a bamboo basket with rolls and cook approx. 15 min.
Enjoy your meal.

4 komentarze:

  1. Robię takie parowane bułeczki. Czasami z nadzieniem z soczewicy. Ale taki farsz z pastą fasolki to też ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!!!
    Słonecznego weekendu życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, a przepis zaskakujący i bardzo ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. MMM..... pychotka :) wpraszam się na obiad;)

    OdpowiedzUsuń