2016/01/31

Dżem malinowy z chia

Zdrowa alternatywa dżemu. Doskonale pasuje do porannych placuszków, naleśników, chlebka bananowego czy kromki. Niezwykły prosty i szybki w wykonaniu ! 


~Składniki~
  • 250 gr świeżych lub mrożonych malin
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
  • 3-4 łyżki ziaren chia
  • 80 ml wody kokosowej lub mineralnej
Do rondelka dodać maliny, ksylitol i wodę. Zagotować, po 10 min. zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.5 min. Do ostygniętych malin dodać ziarna chia, wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30-60 min. do zgęstnienia. Dżem przełożyć do słoiczka. Przechowywać w chłodnym miejscu ok. 2 tygodni.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Raspberry jam with chia

Healthy alternative jam. Perfectly fits the morning of tortillas, pancakes, hotcakes banana and a slice of bread which we can spread with such a fast and simple to do jam.

~Ingredients~
  • 250 gr fresh or frozen raspberries
  • 2 tablespoons xylitol or agave syrup
  • 3-4 tablespoons of chia seeds
  • 80 ml coconut water or mineral
Add to saucepan raspberries, xylitol and water. Boil 10 minutes. reduce heat and cook for about 5 minutes. Cooled raspberries add to chia seeds and mix. Refrigerate for approx. 30-60 min. thickens. Jam put into a jar. Store in a cool place approx. 2 weeks.
Bon Appetit

2 komentarze:

  1. hmm o tym żeby robić dżem z chia to nie pomyślałem! Ciekawy pomysł!


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można taki dżem zawekować na zimę?

    OdpowiedzUsuń