2016/01/20

Sałatka z pieczonych buraków, czarnej soczewicy i prażonych nerkowców

Bardzo zdrowa, sycąca i ciekawa w smaku sałatka. Szybki sposób na lunch lub obiadokolacje, którą możemy przygotować w prosty i szybki sposób ( oczywiście jeśli wcześniej upieczemy buraki ;) ). 


~Składniki~
  • 3 małe buraczki
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 1 pęczek pietruszki
  • 80-100 gr nerkowców 

~Dressing~
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku, posiekany i zmiażdżony z solą
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1-2 łyżeczki soli
  • Składniki dressingu wymieszać ze sobą.

Buraczki skropić w oleju, zawinąć w folie. Upiec w 200C ok. 40-60 min.
Soczewicę zalać zimną wodą i gotować do miękkości ok. 20-25 min. Po ugotowaniu przelać przez sito i odsączyć z nadmiaru wody. Upieczone buraki oczyścisz i pokroić w niedużą kostkę. W misce wymieszać soczewicę, buraki, drobno pokrojoną pietruszkę. Polać dressingiem i posypać sałatkę prażonymi nerkowcami.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Salad made of roasted beets, black lentils and roasted cashews

Very healthy, satiating salad of interesting flavor. A quick way for lunch or dinner, which can be prepared in a simple and fast way.

~Ingredients~
  • 3 small beets
  • 1 cup cooked lentils
  • 1 bunch of parsley
  • 80-100 gr cashew
~dressing~

  • juice of half a lemon
  • 1 clove garlic, chopped and crushed with salt
  • 3-4 tablespoons olive oil extra virgin
  • 1-2 teaspoon salt
  • The components of the dressing mix with each other

Beets drizzle in the oil, wrap in foil. Bake at 200C approx. 40-60 min.
Lentils pour under cold water and cook until tender approx. 20-25 min. After cooking, pour through a sieve and filter from the excess of water. Baked beets cleanse and cut into a small dice. In a bowl, mix the lentils, beets and finely chopped parsley. Pour dressing over salad and sprinkle with toasted cashews.
Bon Appetit.

2 komentarze: