Bardzo zdrowa, sycąca i ciekawa w smaku sałatka. Szybki sposób na lunch lub obiadokolacje, którą możemy przygotować w prosty i szybki sposób ( oczywiście jeśli wcześniej upieczemy buraki ;) ).
~Składniki~
- 3 małe buraczki
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy
- 1 pęczek pietruszki
- 80-100 gr nerkowców
~Dressing~
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku, posiekany i zmiażdżony z solą
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki soli
- Składniki dressingu wymieszać ze sobą.
Buraczki skropić w oleju, zawinąć w folie. Upiec w 200C ok. 40-60 min.
Soczewicę zalać zimną wodą i gotować do miękkości ok. 20-25 min. Po ugotowaniu przelać przez sito i odsączyć z nadmiaru wody. Upieczone buraki oczyścisz i pokroić w niedużą kostkę. W misce wymieszać soczewicę, buraki, drobno pokrojoną pietruszkę. Polać dressingiem i posypać sałatkę prażonymi nerkowcami.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Salad made of roasted beets, black lentils and roasted cashews
Very healthy, satiating salad of interesting flavor. A quick way for lunch or dinner, which can be prepared in a simple and fast way.
~Ingredients~
- 3 small beets
- 1 cup cooked lentils
- 1 bunch of parsley
- 80-100 gr cashew
~dressing~
- juice of half a lemon
- 1 clove garlic, chopped and crushed with salt
- 3-4 tablespoons olive oil extra virgin
- 1-2 teaspoon salt
- The components of the dressing mix with each other
Beets drizzle in the oil, wrap in foil. Bake at 200C approx. 40-60 min.
Lentils pour under cold water and cook until tender approx. 20-25 min. After cooking, pour through a sieve and filter from the excess of water. Baked beets cleanse and cut into a small dice. In a bowl, mix the lentils, beets and finely chopped parsley. Pour dressing over salad and sprinkle with toasted cashews.
Bon Appetit.
Fantastyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńCiesze się Magdo, że się podoba!!
Usuń