2016/01/18

Pancakes z mąki z quinoa i bananowej oraz puree jabłkowym

Kolejny zdrowy przepis z wykorzystaniem mąki z quinoa oraz mąki bananowej. Jeżeli nie posiadamy którejś z tych mąk, możemy ją zastąpić ryżową, kasztanową lub kokosową, lecz tą ostatnią dodajemy w mniejszej ilości ( jest zbyt chłonna ) ok. 1-2 łyżek.
Idealny pomysł na śniadanie, które jest dietetyczne i smaczne. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możemy je podać z musem z owoców lub posłodzić syropem z agawy.


~Składniki~
  • 250 gr niesłodzonego puree z jabłek
  • 3 jajka ( żółtka i białka osobno )
  • 0,5 szklanki mąki z quinoa
  • 1/4 szklanki mąki bananowej 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • olej kokosowy do smażenia 
  • Dodatkowo: jagody, syrop z agawy lub klonowy
Do puree z jabłek dodać żółtka. Zmiksować na gładką masę. Mąki, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy ze sobą. Dodajemy do mikstury i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy w kilku turach, delikatnie mieszając łopatką sylikonową.
Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Wykładamy po 2 łyżki ciasta, formując na okrągły placek. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Dekorujemy ulubionymi owocami i polewamy syropem z agawy lub klonowym.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Pancakes made of quinoa flour and banana with puree applesauce

Another healthy recipe made using flour with quinoa and banana. If you do not have one of these torments, we can replace it with rice, chestnut and coconut one, but the latter one should be added in smaller amounts (too absorbent) approx. 1-2 tablespoons.
Perfect idea for breakfast, which is dietary and tasty. Sure to please both children and adults. We can add a mousse with fruits or with agave syrup.

~Ingredients~
  • 250 gr unsweetened apple puree
  • 3 eggs (yolk and albumen separately)
  • 0.5 cups of flour with quinoa
  • 1/4 cup of flour banana
  • 0.5 teaspoon of cinnamon
  • 0.5 teaspoons of baking powder
  • coconut oil for frying
  • In addition: berries, agave syrup or maple
For the apple puree add the egg yolks. Blend until smooth. Flour, baking powder and cinnamon mix with each other. Add to mixture and mix thoroughly. Proteins whip to stiff. Add in a few rounds, stirring gently with a spatula silicone.
On the hot frying pan, add coconut oil. Taught after 2 tablespoons of dough, forming a round cake. Fry on both sides until browned. We garnish favorite fruit and pour syrup, agave or maple.
Bon Appetit.

5 komentarzy: