2016/01/15

Zupa krem z bobem, cukinią i mlekiem kokosowym

Pyszna zupa z bobem i cukinią, którą doprawiłam dużą ilością świeżej bazylii i sokiem z limonki, co nadało jej orzeźwiającego smaku i aromatu. Zupa jest lekko pikantna, sycąca i zdrowa, a do tego bardzo prosta w wykonaniu.



~Składniki na ok. 4 porcje~
  • 1 opakowanie mrożonego bobu
  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbka czosnku
  • 500 ml  bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml  mleka kokosowego
  • 1 pęczek bazylii ( listki )
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Bób ugotować i obrać ze skóry. Do garnka wlać olej, zeszklić pokrojoną cebule ok. 3-4 min. Dodać czosnek, cukinie pokrojoną w kostkę i obrany bób, dusić ok. 3 min. Zalać bulionem i gotować ok. 10 min. Na koniec dodać bazylię, sok z limonki.  Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Ponownie podgrzać zupę dodając do niej mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną zupę odstawić na ok. 30 min. aby przeszła smakiem.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Soup with broad beans, zucchini and coconut milk.

Delicious soup with broad beans and zucchini, which has replaced a large amount of fresh basil and lime juice, which gave its refreshing taste and aroma. The soup is slightly spicy, filling and healthy. 

~Ingredients for 4 servings~
  • 1 package of frozen broad beans
  • 2 courgettes
  • 1 large onion
  • 2 garlic clove
  • 500 ml. vegetable or chicken broth
  • 200 ml. coconut milk
  • 1 bunch basil (leaves)
  • juice of 1 lime
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt pepper

Broad beans cook and peel. Pour the oil into the pot, fry chopped onions approx. 3-4 minutes. Add the garlic, courgettes diced and peeled broad beans, simmer approx. 3 minutes. Pour the broth and cook approx. 10 min. At the end add the basil, lime juice. Blend the soup blender to smooth cream. Re-heat the soup by adding to it the coconut milk. season salt and pepper. Cooked soup stand for approx. 30 min. to be passed taste.
Bon Appetit.

2 komentarze: