2016/01/03

Ciasteczka czekoladowe

Przepyszne ciasteczka o wyrazistym czekoladowym smaku. Przed wypiekaniem ciasteczek, ciasto powinno długo leżakować w lodówce. Podczas pieczenia ciasteczka rosną w mgnieniu oka, rozpływają się na boki i pękają, co nadaje im charakterystycznego wyglądu. Zamiast likieru pomarańczowego można dodać amaretto. Dla dzieci w wersji bezalkoholowej dodajemy sok pomarańczowy. 



~Składniki na ok. 25-30 sztuk~
  • 260 gr mąki pszennej
  • 3 jajka ( rozdzielone na żółtka i białka)
  • 100 gr gorzkiej czekolady 70 %
  • 2 łyżki kakao
  • 100 gr masła
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 120-130 gr drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady, dodać likier i wanilię. Przestudzić.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. 
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać partiami cukier. Następnie wciąż miksując dodawać po jednym żółtku. W kilku turach dodać masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce ok. 4 godz. lub całą noc. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać w niewielkich odstępach, pod czas pieczenia sporo urosną i popękają. Piec w 170C ok. 10-12 min. Studzić na kratce.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Chocolate cookies

Tasty cookies with a flavorful chocolate taste. Before baking cookies, the dough should be put for a while in the refrigerator. By the time they grow, chocolate will melt at the sides and break, which gives them a unique appearance. Instead of using orange liqueur, you can add amaretto. For children there is non-alcoholic version - just add orange juice.

~Ingredients for 25-30 cookies~
  • 260 gr wheat flour
  • 3 eggs (separated into the yolk and albumen)
  • 100 gr dark chocolate 70%
  • 2 tablespoons cocoa
  • 100 gr butter
  • 2 teaspoons orange liqueur
  • 120-130 gr caster sugar
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • pinch of salt
  • icing sugar to rounding
Dissolve the butter in a pot, add the broken chocolate. Stir until chocolate is completely dissolved, add the liqueur and vanilla. Cool.
Sift the flour with cocoa, baking powder and salt.
Beat the whites to stiff, at the end of churning dosypywać parties sugar. Then, still mixing add one egg. In several rounds add the chocolate mass, gently mix. Finally add the dry ingredients and mix thoroughly. Cool in the refrigerator approx. 4 hours. or all night.
Sheet parchment paper for baking. The dough to form balls the size of a walnut. Thoroughly coat each ball in powdered sugar. Teach in small increments, under the baking time a lot grow and burst. Bake at 170C approx. 10-12 min. Cool on a wire rack.
Bon Appetit.

2 komentarze: