Lekkie i puszyste ciasto maślane. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.
~Składniki~
- 170 gr miękkiego masła
- 200 gr mąki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 25 gr drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
- 3 jajka
- 130 gr drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 dojrzałe i miękkie gruszki, oczyszczone bez gniazdek nasiennych.
- 25 gr masła
- 1 łyżka trzcinowego cukru
Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir i sól przesiać przez sito. Do ubitej masy maślanej dodawać na zmianę jajko i parę łyżek suchych składników miksując na gładkie ciasto. Dodać kandyzowany imbir i wymieszać. Ciasto umieścić w foremce wygładzając powierzchnie. Plasterki gruszek wyłożyć na ciasto, posypać cukrem i rozłożyć na wierzchu płatki masła. Piec w 175C-180C ok. 35-40 min. do suchego papryczka. Ciasto znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Italian pear-ginger pastry cake
Light and fluffy cake made of dough butter. It is ideal for afternoon coffee.
~Ingredients~
- 170 gr unsalted butter, softened
- 200 gr wheat flour
- 2 teaspoons ground ginger
- 25 gr finely chopped ginger candy
- 3 eggs
- 130 gr caster sugar cane
- 2 spoons of baking powder
- pinch of salt
- 4 ripe and soft pears, cleaned without sockets seed.
- 25 gr butter
- 1 tablespoon sugar cane
The circular mold with a diameter of 20 cm. put with baking parchment paper.
Cream the butter and sugar until fluffy. Flour, baking powder, ground ginger and salt sift through a sieve. Add a buttery to the whipped mass, add egg and a few tablespoons of dry ingredients mixing to a smooth dough. Add the candied ginger and mix. Place the dough in the mold smoothing out the surfaces. Sliced pears put on the cake, sprinkle with sugar and spread on top of flakes of butter. Bake at 175C-180C approx. 35-40 min. to dry peppers. Cake tastes great both hot and cold.
Bon Appetit.
Bardzo fajny pomysł na ciasto :) Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze kochana!! Dziękuje :))
UsuńUwielbiam wypieki z gruszkami. To ciasto prezentuje się wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam