2016/01/06

Włoskie ciasto gruszkowo-imbirowe

Lekkie i puszyste ciasto maślane. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. 


~Składniki~
  • 170 gr miękkiego masła 
  • 200 gr mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 25 gr drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
  • 3 jajka
  • 130 gr drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4  dojrzałe i miękkie gruszki, oczyszczone bez gniazdek nasiennych.
  • 25 gr masła
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir i sól przesiać przez sito. Do ubitej masy maślanej dodawać na zmianę jajko i parę łyżek suchych składników miksując na gładkie ciasto. Dodać kandyzowany imbir i wymieszać. Ciasto  umieścić w foremce wygładzając powierzchnie. Plasterki gruszek wyłożyć na ciasto, posypać cukrem i  rozłożyć  na wierzchu płatki masła. Piec w 175C-180C ok. 35-40 min. do suchego papryczka. Ciasto znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Italian pear-ginger pastry cake

Light and fluffy cake made of dough butter. It is ideal for afternoon coffee.

~Ingredients~
  • 170 gr unsalted butter, softened
  • 200 gr wheat flour
  • 2 teaspoons ground ginger
  • 25 gr finely chopped ginger candy
  • 3 eggs
  • 130 gr caster sugar cane
  • 2 spoons of baking powder
  • pinch of salt
  • 4 ripe and soft pears, cleaned without sockets seed.
  • 25 gr butter
  • 1 tablespoon sugar cane
The circular mold with a diameter of 20 cm. put with baking parchment paper.
Cream the butter and sugar until fluffy. Flour, baking powder, ground ginger and salt sift through a sieve. Add a buttery to the whipped mass, add egg and a few tablespoons of dry ingredients mixing to a smooth dough. Add the candied ginger and mix. Place the dough in the mold smoothing out the surfaces. Sliced ​​pears put on the cake, sprinkle with sugar and spread on top of flakes of butter. Bake at 175C-180C approx. 35-40 min. to dry peppers. Cake tastes great both hot and cold.
Bon Appetit.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciasto :) Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wypieki z gruszkami. To ciasto prezentuje się wspaniale.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń